ATENȚIE! Nu cumpărați ciuperci de pe marginea drumului sau de la colț de stradă
Toamna este sezonul ciupercilor de pădure, iar mulți amatori sunt tentanți să le colecteze personal sau să le procure de la persoane neautorizate, fără cunoștințe temeinice. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor, care vor să culeagă ciuperci din floră spontană, de exemplu din păduri, să se abțină de la acest proces, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.
Prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci este posibilă dacă consumatorii vor ține cont de următoarele recomandări:
- să procure ciuperci doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător;
- să evite consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute;
- să respecte regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică.
„Colectarea ciupercilor din pădure în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece își pot face apariția speciile de ciuperci otrăvitoare care generează intoxicații acute la consumatori”, atenționează ANSA.
ATENȚIE! ANSA mai atenționează că:
- Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele.
- Nu există nici un test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.
!!! Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea etc. - sunt FALSE și vă pot costa viața, precizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.