Atenție la ouăle procurate pe timp de caniculă! Recomandările ANSA

Atenție la ouăle procurate pe timp de caniculă! Recomandările ANSA
Sursa foto: Proxima Studio

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu mai multe recomandări privind achiziționarea, consumul, dar și comercializarea ouălor în perioada caniculară. Recomandările vin în contextul în care temperaturile ridicate reprezintă un risc de infestare a ouălor cu bacterii periculoase precum Salmonella. Gospodăriile sau persoanele fizice care întrețin pe lângă casă până la 200 de păsări pot comercializa surplusul de ouă în piețe agricole sau în alte locuri autorizate.

Pentru a preveni o eventuală infecție în urma consumării ouălor este important ca în momentul procurării acestui produs alimentar să se țină cont de următoarele recomandări:

  • Aspectul exterior al ouălor: coaja ouălor proaspete trebuie să fie integră, curată, mată, poroasă fără pete și miros specific;
  • Termenul de valabilitate a ouălor constituie 28 de zile de la data ouatului;
  • Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător. Marcajul este format din: codul întreprinderii de producere (ex. 3MD EPC 000); data durabilității minimale DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy și zz reprezintă, respectiv, ziua, luna și anul - dată până când produsul alimentar își păstrează proprietățile specifice ( și asta dacă este păstrat în mod corespunzător);
  • Categoria de calitate și de greutate. Există categoria A sau „ouă proaspete” și categoria B. De asemenea, ouăle se clasifică și după categorii de greutate:
    - XL - foarte mare: cel puțin 73 g;
    - L - mare: de la 63 la 73 g exclusiv;
    - M - medie: de la 53 la 63 g exclusiv;
    - S - mică: mai puțin de 53 g.
  • Atenție la ștampilă! Evitați procurarea ouălor, fără inscripție sau fără ștampila clar vizibilă;
  • În condiții de casă, se recomandă păstrarea ouălor la frigider deoarece depozitarea în frigider încetinește creșterea bacteriilor;
  • Înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, altfel microorganismele patogene de pe coajă pot pătrunde în produsele culinare și în condițiile unei procesări/prelucrări insuficiente de temperatură, (minim +720 C în interiorul produsului) pot provoca toxiinfecții alimentare;
  • Ouăle învechite pot fi recunoscute după următoarele caracteristici:
    - coaja este lucioasă;
    - spațiul cu aer este mare;
    - albușul are vâscozitate foarte mică și este aproape lichefiat (apos);
    - ouăle cu gălbenușul lipit de coajă sau cu gălbenușul vărsat în albuș sunt considerate necomestibile;
    - ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început - au miros de hidrogen sulfurat.

Gospodăriile sau persoanele fizice care întrețin pe lângă casă până la 200 de păsări pot comercializa surplusul de ouă în piețe agricole și/sau în alte locuri autorizate. Pentru aceasta e necesar să dețină un carnet de sănătate care se obține gratuit de la medicii veterinari ai ANSA. Fiecare consumator are dreptul să solicite acest document de la vânzătorii de ouă.

Procurarea ouălor, dar și a altor produse în locuri neautorizate presupune riscul de nu putea recupera banii în cazul în care produsele procurate sunt neconforme sau ofensive din punct de vedere al siguranței, atenționează ANSA.