Atenție la intoxicația cu monoxid de carbon. Anual, 200 de moldoveni sunt afectați, arată datele ANSP
În R. Moldova, anual, sunt afectate circa 200 de persoane urmare a inhalării monoxidului de carbon, iar aproximativ 10 cazuri sunt soldate cu deces, conform datelor publicate, joi, de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Potrivit aceleiași surse, în perioada anilor 2020-2023, au fost înregistrate 801 cazuri de intoxicații acute neprofesionale cu monoxid de carbon, în urma cărora 42 de persoane au decedat. În acest context, reprezentanții ANSP recomandă populației să respecte măsurile de prevenire a intoxicaților cu acest gaz.
Reprezentanții Agenției Națională pentru Sănătate Publică atenționează, joi, populația că în sezonul rece, când se utilizează diverse surse de încălzire, crește considerabil probabilitatea de acumulare a monoxidului de carbon în spații închise.
„Monoxidul de carbon este o amenințare majoră și, în mare parte, subevaluată în rândul populației. Astfel, este esențial să fim conștienți de riscurile asociate expunerii la acest gaz, care poate avea un impact devastator asupra stării de sănătate”, au transmis, joi, reprezentanții ANSP, într-un comunicat de presă.
Simptomele în cazul intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat, precum şi de durata expunerii şi se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, greaţă și slăbiciune.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Pentru a reduce riscul de intoxicație cu monoxid de carbon, specialiștii ANSP recomandă următoarele măsuri:
- instalarea detectoarelor de monoxid de carbon, în toate încăperile locuinței, în special în dormitoare și în apropierea surselor de încălzire și verificarea periodică a funcționării acestora;
- întreținerea echipamentelor de încălzire și revizuirea periodică a sobelor, centralelor, boilerelor și coșurilor de fum.
- Ventilarea corespunzătoare a spațiilor în care se utilizează sisteme de încălzire pe gaz, lemn sau cărbune.
- Nu folosiți aragazul, cuptoarele sau grătarele pe bază de gaz ori cărbune pentru a încălzi spații închise sau neventilate, cum ar fi garajele sau camerele mici.
Potrivit ANSP, se estimează că, la nivel global, monoxidul de carbon este responsabil pentru aproximativ 20 de mii de decese anual și pentru sute de mii de cazuri de intoxicații acute. În țările Uniunii Europene (UE), în fiecare an, circa 4.000 – 5.000 de persoane sunt spitalizate din cauza intoxicațiilor severe cu monoxid de carbon, iar 400 – 500 de decese sunt atribuite direct acestui gaz