Atenție! A intrat în vigoare codul galben de instabilitate atmosferică. Recomandările autorităților

Atenție! A intrat în vigoare codul galben de instabilitate atmosferică. Recomandările autorităților
Sursa foto: Getty Images

Începând cu ora 18:00, R. Moldova se află sub cod galben de instabilitate atmosferică. Avertismentul este valabil în toată republica până luni, 7 octombrie, ora 12:00.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în țară se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, pe arii extinse - periodic, averse puternice (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m2). Izolat, se prevăd intensificări ale vântului, în rafale de până la 15-20 m/s.â

Ploi puternice cu descărcări electrice. Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben de instabilitate atmosferică. Potrivit sinopticienilor, în țară se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat - averse puternice. Avertismentul va intra în vigoare sâmbătă seara, la ora 18:00, și va fi valabil până luni,…

În acest context, autoritățile roagă cetățenii să urmărească buletinele informative și meteorologice, pentru a cunoaște exact starea vremii și a evita circulația în zonele de risc.

Poliția îndeamnă oamenii să amâne călătoriile în condiții de vreme instabilă, în cazul în care acestea nu sunt esențiale. Totodată, șoferii sunt rugați să reducă viteza, să evite manevrele neasigurate și să aibă grijă unde parchează autoturismele.

Oamenii legii au venit cu recomandări și pentru pietoni. Astfel, dacă totuși vă aflați afară, asigurați-vă că este sigur să traversați strada înainte de a ieși pe carosabil și evitați ieșirile cu copiii departe de casă.Pe timp de furtună, nu stați sub/în apropiere de copaci, piloni sau alte structuri care ar putea cădea.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) îndeamnă cetățenii care se pomenesc în situații dificile pe trasee să sune imediat la numărul unic 112 și să asculte cu atenție recomandările autorităților, pentru ca echipele specializate să poată interveni rapid.

Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate - să coboare nivelul acestora, în vederea evitării inundațiilor. Totodată, aceștia sunt rugați să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

Totodată, salvatorii recomandă ca aparatele și utilajele electrice să fie deconectate în timpul ploilor cu descărcări electrice, iar geamurile și ușile locuințelor să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, întrucât acestea conduc foarte bine curentul electric.