Astăzi marcăm solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an: E cea mai timpurie dată a evenimentului din ultimii 228 de ani
Astăzi marcăm Solstițiul de vară, cea mai caldă zi din iunie şi cea mai lungă din an, dar și momentul în care începe vara din punct de vedere astronomic. Astfel, durata zilei va avea 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va fi de numai 8 ore și 28 de minute. Este cea mai timpurie dată a solstițiului de vară din ultimii 228 de ani, ultima oară când solstițiul a avut loc atât de devreme a fost în 1796.
Evenimentul astronomic marchează începutul verii astronomice, la această dată fiind cea mai lungă zi şi cea mai scurtă noapte ale anului. În emisfera sudică, solstiţiul este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie, marcând începutul iernii, scrie presa română.
Denumirea de solstiţiu - „Soarele stă” este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Atotputernicia soarelui de la solstiţiu se celebrează, la români, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Încinşi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină.
zDin cele mai vechi timpuri, solstiţiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie şi sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstiţiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie - ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.