Astăzi este solstițiul de iarnă 2024. Din 21 decembrie crește durata zilelor
Solstițiul de iarnă din emisfera nordică, la 21 decembrie, marchează începutul iernii astronomice. Ziua nu va dura mai mult de 8 ore și 50 de minute, în timp ce noaptea va depăși 15 ore. Începând de acum, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea. Solstițiul are loc de două ori pe an - cel de iarnă este între 20 și 23 decembrie și cel de vară între 20 și 23 iunie.
Solstițiile (când ziua este cea mai scurtă – sau cea mai lungă, în cazul solstițiului de vară), ca și echinocțiile (când ziua este egală cu noaptea) sunt consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui și a înclinării axei Pământului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Echinocțiile și solstițiile se produc atunci când Soarele ocupă aparent o anumită poziție pe cer. Solstițiile și echinocțiile au loc deoarece axa de rotație a Pământului este înclinată cu 23,4 grade în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui.
Această înclinare determină anotimpurile planetei, deoarece emisfera nordică și cea sudică primesc cantități inegale de lumină solară pe parcursul unui an.
În timpul solstițiului de vară al emisferei nordice – care cade întotdeauna în jurul datei de 21 iunie – emisfera sudică trece prin solstițiul de iarnă. De asemenea, în timpul solstițiului de iarnă al emisferei nordice – care cade întotdeauna în jurul datei de 21-22 decembrie – în emisfera sudică este solstițiul de vară.