Asociația Forța Fermierilor solicită autorităților să declarare „stare de calamitate în agricultură”

Asociația Forța Fermierilor solicită autorităților să declarare „stare de calamitate în agricultură”
Sursa foto: Getty Images 

Asociația „Forța Fermierilor” solicită Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) inițierea cât mai urgent a procesului de creare a comisiilor de specialitate în raioane pentru identificarea zonelor afectate de secetă și declararea stării de calamitate în agricultură.

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” susțin că în multe raioane din țară culturile de câmp din prima grupă sunt afectate foarte mult de secetă, iar motivul principal ar fi schimbările climatice.

„Drept urmare a unei comunicări strânse pe care Asociația Forța Fermierilor o are cu agricultorii, constatăm cu mare tristețe că schimbările climatice se aprofundează în țara noastră, prin seceta prelungită și în acest an. În multe raioane din țară culturile de câmp din prima grupă sunt afectate foarte mult. Verificarea ar trebui făcută în toate raioanele din țară, iar în zonele afectate de secetă să fie declarate stare de calamitate”, anunță Forța Fermierilor.

Totodată, Asociația solicită Guvernului Republicii Moldova identificarea cât mai urgentă a unor măsuri de ajutor pentru fermierii afectați, inclusiv prin solicitare de sprijin din partea Uniunii Europene.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Astfel, Forța Fermierilor solicită „inițierea unor discuții deschise, transparente și cât mai urgente” cu Guvernul de la Chișinău pentru soluționarea acestor probleme, care, potrivit asociației, afectează fără precedent agricultura din R. Moldova.

Deocamdată, reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Guvernului nu au comentat solicitarea Asociației „Forța Fermierilor”.