Armenia solicită să fie introdusă o misiune de monitorizare a ONU în Nagorno-Karabah

Armenia solicită să fie introdusă o misiune de monitorizare a ONU în Nagorno-Karabah
Sursa foto: Reuters/ Eduardo Munoz

Armenia a cerut de la tribuna Adunării Generale expedierea imediată în Nagorno-Karabah a unei misiuni ONU (Organizația Națiunilor Unite) pentru a monitoriza situaţia pe teren, informează duminică, 24 septembrie, agenția română de presă, Agerpres.

Potrivit sursei citate, tot de la tribuna ONU, Azerbaidjanul a promis că armenii din regiunea secesionistă vor fi trataţi ca cetăţeni egali”.

„Comunitatea internaţională ar trebui să depună toate eforturile pentru desfăşurarea imediată a unei misiuni inter-agenţii a ONU în Nagorno Karabah, cu scopul de a monitoriza şi evalua drepturile omului şi situaţia umanitară şi de securitate pe teren”, a declarat ministrul armean de externe Ararat Mirzoian.

Ministrul armean de externe consideră că momentul ofensivei fulger lansate la început săptămânii de către Azerbaidjan nu a fost întâmplător.

„Din păcate, nu avem un partener pentru pace, ci o ţară care declară deschis că „motivul celui mai puternic este cel mai bun” şi care foloseşte constant forţa pentru a perturba procesul de pace. Mesajul este clar: voi puteţi vorbi despre pace şi noi putem merge la război şi nu veţi putea schimba nimic”, a menționat Ararat Mirzoian.

Cu câteva ore mai devreme, de la aceeaşi tribună, omologul său din Azerbaidjan a promis că armenii majoritari în Nagorno-Karabah vor fi trataţi ca „cetăţeni egali”.

Aminitm că autoritățile din Nagorno-Karabah (regiune nerecunoscută în plan internațional) au anunțat miercuri, 20 septembrie, că s-a ajuns la un acord privind încetarea completă a ostilităților.

Potrivit unui mesaj al centrului de informare unificat din regiune, acest acord a putut fi realizat „prin medierea comandamentului contingentului rus de menținere a păcii staționat în Nagorno-Karabah”.

Amintim că armata azeră anunța marți, 19 septembrie, că a inițiat o „operațiune antiteroristă cu caracter local” în Nagorno-Karabah. Se întâmplă după ce fostul ministru de stat al republicii nerecunoscute, Ruben Vardanian, a raportat bombardamente masive asupra Nagorno-Karabahului.

Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie – în anii 1990 şi în 2020 – în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni. Cele șase săptămâni de lupte din toamna anului 2020 au provocat peste 6.500 de morţi şi s-au încheiat cu o încetare a focului, intermediată de Federația Rusă.