APP a inițiat procedura de preluare unilaterală a autogărilor din gestiunea companiei „Gările Auto Moderne”

APP a inițiat procedura de preluare unilaterală a autogărilor din gestiunea companiei „Gările Auto Moderne”
Sursa foto: Andrei Moraru/Europa Liberă Moldova

Reprezentanții Agenției Proprietății Publice (APP) au mers luni la sediul companiei „Gările Auto Moderne” pentru preluarea unilaterală a gărilor și stațiilor auto. Acest lucru se întâmplă în baza unui ordin al APP din 12 august, despre care compania ar fi fost informată luni dimineață, pe 19 august, a anunțat avocatul Gărilor Auto Moderne în timpul unei discuții cu membrii APP.

Contractul de concesiune semnat cu „Gările Auto Moderne” a fost reziliat în august 2022, „pe motivul neprezentării garanției de bună execuție și neîndeplinirii planului de investiții asumat”, însă procedura de transmitere a activelor preluate a fost amânată, după ce decizia a fost contestată în instanță.

Pe 12 august 2024, la doi ani de la decizia de reziliere a contractului, APP a emis un ordin de preluare unilaterală a activelor, iar pe 19 august, o comisie creată de APP a mers la sediul companiei, unde a prezentat ordinul privind preluarea gărilor și stațiilor auto.

„După emiterea notificării de rezoluțiune din 2022, partenerul privat a contestat decizia de rezoluțiune a contractului, solicitând instanței de judecată suspendarea executării acesteia, solicitare respinsă atât de instanța de fond, cât și de către instanța de recurs. Prin urmare, la momentul actual nu există nici un impediment legal pentru preluarea activelor și a bunurilor. Astfel, în pofida solicitărilor repetate din partea APP, S.R.L. „Gările Auto Moderne” a refuzat să coopereze în mod voluntar, forțând autoritățile să inițieze procedura de preluare unilaterală”, anunță APP într-un cmunicat.

Reprezentantul S.R.L. „Gările Auto Moderne”, avocatul Andrei Iosip a declarat că, potrivit prevederilor legale, era obligatorie prezența reprezentanților companiei la procedura administrativă de emitere a ordinului din 12 august. Astfel, Andrei Iosip a anunțat că S.R.L. „Gările Auto Moderne” a depus o cerere prealabilă solicitând anularea ordinului emis de Agenția Proprietății Publice (APP).

APP a confirmat recepționarea și înregistrarea cererii prealabile, ceea ce deschide oficial procedura de examinare a solicitării partenerului privat, precum și suspendarea actului administrativ, scrie telegraph.md.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Contractul de concesiune a autogărilor a fost semnat pe 17 decembrie 2018 cu S.R.L. Gările Auto Moderne, în timpul Guvernului Pavel Filip, pe un termen de 25 de ani. Conform contractului, partenerul privat s-a obligat să modernizeze 30 de gări și stații auto, iar aceste lucrări nu vor depăși trei ani, scrie anticoruptie.md.

Potrivit sursei citate, în iunie 2019, după plecarea Partidului Democrat de la putere, Parlamentul a constituit o Comisie de anchetă care urma să investigheze circumstanțele în care au fost realizate privatizările și concesionările, începând cu anul 2013. Aria de interes viza privatizarea Air Moldova, Tutun-CTC, dar și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și a Gărilor Auto din Moldova. Atunci, au fost constatate o serie de nereguli în procesul de concesionare a reţelei de gări auto, iar Procuratura Anticorupţie a iniţiat o urmărire penală pentru abuz de putere sau abuz de serviciu săvârșit de o persoană cu funcţie de demnitate.

În iunie 2022 s-a descoperit că S.R.L. „Gările Auto Moderne” a investit mai puține mijloace decât cele asumate. În plus, au fost constatate întârzieri la executarea planului de investiții, fiind invocate diverse justificări, dar cu lipsa documentelor confirmative, menționează sursa citată.

În august 2022, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a desfăcut contractul de modernizare a autogărilor cu SRL Gările Auto Moderne din cauza neprezentării garanției de bună execuție și neîndeplinirii planului de investiții asumat în termen în termen de 90 de zile.

Conform contractului, timp de o lună, partenerul privat urma să transmită toate activele preluate în decembrie 2018 de la Întreprinderea de Stat Gările și Stațiile Auto, preciza APP în 2022.

Ulterior, Compania Gările Auto Moderne a acționat în judecată Agenția Proprietății Publice (APP), potrivit europalibera.md. Fondatorii SRL-ului menționau că decizia statului de a rezilia contractul de parteneriat public-privat, care viza modernizarea gărilor și stațiilor auto, ar încălca drepturile investitorilor și contractul propriu-zis.