vineri, 25 iulie, 2025
  • USD
  • EUR
Antreprenorii din R. Moldova susțin că riscă să falimenteze din cauza platformelor asiatice
Sursa foto: Florence Lo / Reuters

Antreprenorii din R. Moldova susțin că riscă să falimenteze din cauza platformelor asiatice

Tot mai mulți moldoveni optează pentru cumpărături online. În timp ce platformele asiatice câștigă teren, magazinele fizice se luptă să supraviețuiască. Astfel, antreprenorii locali sunt nevoiți să se adapteze rapid pentru a-și păstra clienții, altfel riscă să-și închidă afacerile, informează Radio Moldova.

Potrivit sursei citate, unii antreprenori chiar iau în calcul închiderea afacerilor. Printre aceștia se numără Vitalie Paladi, care importă haine de peste 15 ani și s-a pomenit cu mai puțini clienți din cauza platformelor online din Asia.

„Foarte greu, vânzările au scăzut cu 30-35%. Vin mulți oameni în magazin, măsoară și spun că vor comanda online, că e mai ieftin. Ei probează ca mărimea să vadă”, a explicat Vitalie Paladi pentru emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.

Lidia Dolj, care deține un butic de haine în capitală, confirmă că tinerii s-au obișnuit să comande online. Antreprenoarea susține că dificultățile pentru micii comercianți au început încă din momentul apariției centrelor comerciale. Acum, competiția cu platformele asiatice este și mai dură.

„Niciodată nu cumpăr marfa pe internet. O cumpăr atunci când am mai cumpărat-o odată și am văzut că e bună și merge bine, atunci mai dau comandă fără să merg la Istanbul”, a adăugat antreprenoarea.

Fenomenul nu afectează doar comercianții locali, ci și bugetul de stat. Potrivit șefei Direcției generale politici fiscale și vamale din cadrul Ministerului Finanțelor, Corina Alexa, în ultimele șase luni s-a înregistrat o creștere cu aproximativ 20% a numărului coletelor poștale față de aceeași perioadă a anului trecut. Principalul motiv – prețul redus al produselor din China.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat, Serghei Arhirii, consideră că este necesară o intervenție la nivel de politică fiscală: fie prin înregistrarea comercianților asiatici care vând pe teritoriul R. Moldova, fie prin aplicarea unor taxe vamale și TVA pentru comenzile online.

„Poate în acest moment pe termen scurt pentru consumator aceasta reprezintă o oportunitate, în sens că beneficiază de un produs ieftin cu livrare gratuită, dar are consecințe asupra pieței locale, prin faptul că comercianții autohtoni suportă pierderi în aceste tranzacții. Se pierd locuri de muncă care nemijlocit sunt afectați – aceeași utilizatori ai produselor din China – și, în ultimul rând, suferă bugetul de stat, care nu poate interveni cu acele mijloace bănești în plus care ar fi pentru diferite proiecte de asistență socială”, a explicat oficialul fiscal.

Creșterea masivă a volumului de colete a dus și la o suprasolicitare a angajaților vamali.

„Munca pe care o fac angajații serviciului vamal s-a triplat”, a precizat directoarea adjunctă a Serviciului Vamal, Lidia Ababii.

Conform datelor prezentate de Poșta Moldovei, în ultimele șase luni, numărul coletelor comandate online a crescut de cel puțin trei ori. 88% dintre produsele comandate sunt din China, cele mai populare categorii fiind hainele, încălțămintea, electronicele și electrocasnicele.