ANSA efectuează controale pentru combaterea comerțului tenebru cu animale

ANSA efectuează controale pentru combaterea comerțului tenebru cu animale
Sursa foto: ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat pe 29 martie o serie de acțiuni pentru combaterea activităților clandestine de procurare, transportare și comercializare tenebră a animalelor. Controalele vor fi efectuate în diferite perioade de timp la persoane fizice, transportatori de animale, ferme și abatoare de animale, colectori de animale, locații de comercializare a peștelui viu sau alte locuri unde se întrețin animale.

Potrivit ANSA, controalele fac parte dint-un plan complex de acțiuni, focusat pe trasabilitatea animalelor, cu scopul combaterii activităților clandestine de procurare, transportare și comercializare tenebră a animalelor.

„ANSA va efectua controale la mai mulți colectori de animale, urmând a fi verificate originea animalelor, precum și respectarea cadrului normativ privind sănătatea, bunăstarea, identificarea și înregistrarea acestora. Acțiunile, care urmează a fi derulate în diferite perioade de timp, păstrând elementul „surpriză”, sunt complexe și diferă de la caz la caz. Astfel, vor fi vizate persoane fizice, transportatori de animale, ferme și abatoare de animale, colectori de animale, locații de comercializare a peștelui viu sau alte locuri unde se întrețin sau se manipulează animale (porcine, bovine, ovine, păsări ș.a.), desfășurate legal sau mai puți legal”, anunță ANSA.

Specialiștii ANSA susțin că transportarea ilicită a animalelor induc riscul izbucnirii focarelor de boli cum ar fi: pesta porcină africană, gripa aviară, rabia, dar și plasarea pe piață a cărnii, siguranța cărei este îndoielnică (obținută în abatoare ilicite).

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă cetățenii să evite procurarea animalelor neidentificate, în lipsa certificatelor sanitar-veterinare sau a produselor de origine animală din spații neautorizate: „Evitați comerțul stradal ilicit, pentru a vă proteja sănătatea și a preveni riscul de răspândire a bolilor”.