Angajatul Poliției de Frontieră, reținut pentru trădare de patrie și complot, a fost suspendat din funcție
Angajatul Poliției de Frontieră, reținut pentru trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova, a fost suspendat din funcție. Informația a fost confirmată pentru ziar.md de către purtătoarea de cuvânt a instituției, Raisa Novițchi.
„Angajatul Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău a fost suspendat din funcție”, a declarat Raisa Novițchi.
Anterior, și responsabilii de la Parlement au anunțat că șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, vizat în dosarul de trădare de țară și complot, a fost suspendat din funcție pe durata anchetei.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Amintim că, în seara zilei de miercuri, 31 iulie, doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră au fost reținuți, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova.
Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), aceștia ar fi furnizat informații unui angajat al unei ambasade la Chișinău, care urmau a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova. Este vorba de misiunea diplomatică a Federației Ruse.
Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat în dimineața zilei de 1 august la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Diplomatului i-a fost înmânată o notă prin care un colaborator al misiunii diplomatice a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și impus să părăsească țara. Potrivit surselor Europei Libere și DW, diplomatul expulzat deținea funcția de asistent al atașatului militar al Ambasadei Ruse din Chișinău, fiind vorba despre ofițerul GRU, Dmitri Kelov.
Pe de o parte, MAE a precizat că decizia a fost luată în baza „informațiilor și probelor” care atestă că diplomatul rus desfășura pe teritoriul R. Moldova activități incompatibile cu statutul său. Pe de altă parte, Vasnețov a declarat că autoritățile de la Chișinău „au pronunțat verdictul” până la finalizarea anchetei și că Rusia va oferi „un răspuns pe măsură”.
Anterior, misiunea diplomatică a Federației Ruse a calificat acuzațiile care i se aduc drept „falsuri grosolane fabricate” și o „nouă manifestare a sentimentelor anti-ruse, create artificial în R. Moldova”.
Reprezentanții ambasadei ruse au menționat că apariția informațiilor despre presupusele „activități de spionaj” ale diplomaților ruși ar avea legătură cu „procesele electorale în desfășurare în R. Moldova” și că „anumite forțe” ar încerca să folosească subiectul spionajului în campania electorală.