ANALIZĂ/ Numărul bărbaților din R. Moldova a ajuns la cel mai mic indicator din ultimii 50 de ani
În ultimii șapte ani, R. Moldova înregistrează o scădere vizibilă a numărului de bărbați, raportat la numărul de femei. La această concluzie a ajuns economistul Veaceslav Ioniță, potrivit căruia, din cei 2,5 milioane locuitori ai țării noastre, doar 47,3% sunt bărbați. Acesta este cel mai mic indicator din ultimii 50 ani, susține expertul.
„1.187 mii de locuitori sau 47,3% sunt bărbați și 1.325 mii de persoane sunt femei sau 52,7% din toți locuitorii țării. Astfel, numărul de femei din R. Moldova este cu 137,6 mii de persoane mai mare decât cel al bărbaților. În rezultat, la o mie de femei, astăzi revin 896 bărbați, cel mai mic indicator din cel puțin ultimii 50 ani”, notează Veaceslav Ioniță în ultima sa analiză.
Situația diferă de la o localitate la alta. Din cele 898 de municipii, orașe, sate și comune din R. Moldova în 735 de localități numărul de femei este mai mare decât cel al bărbaților, în 160 de localități numărul de bărbați este mai mare decât cel al femeilor, iar în alte trei localități este egalitate absolută.
„Vorbim despre satul Mincenii de Jos (Rezina) cu câte 238 de bărbați și femei, satul Bucuria (Cahul) cu câte 265 persoane și satul Sărătenii Vechi (Telenești) cu câte 849 persoane. Din cele 735 de primării, unde numărul de femei este mult mai mare, top-ul este condus de satul Topala (Cimișlia), unde numărul de femei este cu 40% mai mare decât cel al bărbaților. Pe de altă parte, avem și 160 de localități, mai puțin obișnuite, unde numărul de bărbați este mai mare decât cel al femeilor. Top-ul este condus de satul Ivancea (Orhei), unde numărul bărbaților este cu 32% mai mare decât cel al femeilor”, punctează Ioniță.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Fenomenul se manifestă în condițiile în care anual se nasc mai mulți băieți decât fete. Doar în ultimii trei ani, la fiecare 1.000 de fetițe născute au fost 1.066 de băieți, arată statisticele demografice. Numărul de băieți este mai mare decât cel al fetelor până la vârsta de 24 ani. Ulterior, ponderea lor scade continuu și se accelerează după 55 de ani.
Potrivit expertului, tendința negativă este determinată de doi factori: speranța de viață și migrația.
„Primul este fundamental, pe termen lung și este determinat de speranța de viață mai redusă la bărbați decât la femei. La acest factor de bază se mai adaugă în prezent și migrația mai puternică a bărbaților decât a femeilor. În 2016 ponderea bărbaților plecați peste hotare a fost de 20,5%, similară cu cea a femeilor plecate, care în proporție de 20,5% erau peste hotare. În acest an, estimăm că bărbații sunt plecați în proporție de 29%, în timp ce ponderea doamnelor plecate peste hotare este de 26,6%”, precizează Veaceaslav Ioniță.
Astfel, în perioada 2016-2023, migrația bărbaților a crescut cu 5,3% față de cea a femeilor, fapt care a accentuat și mai mult lipsa bărbaților din țară.