Analiză: De ce protestează profesorii? Majorarea salarială de 9% nu va aduce nicio îmbunătățire
Majorarea salarială de 9% a cadrelor didactice din R. Moldova prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2025 nu va aduce nicio îmbunătățire, iar salariile reale ale profesorilor vor continua să scadă, afirmă economistului Veaceslav Ioniță.
Decizia Guvernului de a majora salariile profesorilor cu 9% pentru anul viitor a stârnit nemulțumire și i-a scos pe profesori în stradă. Potrivit lui Ioniță, revolta cadrelor didactice este justificată.
„În 2020, salariul mediu în învățământ era de 7.017 lei lunar, adică cu 12% mai mic decât media pe economie. În 2024, salariul a ajuns la 10.810 lei lunar, dar decalajul s-a adâncit la 24% sub media pe economie”, explică Veaceslav Ioniță, într-o analiză privind evoluția salariilor profesorilor comparativ cu economia țării.
Potrivit lui Ioniță, „un alt aspect grav” este puterea de cumpărare. În ultimii patru ani, salariul din învățământ a crescut cu 54%, în timp ce prețurile au crescut cu 65%, menționează acesta.
„Dacă ținem cont de inflația care a accelerat în ultimele luni, majorarea de 9% nu va aduce nicio îmbunătățire reală. În schimb, salariile reale ale profesorilor în 2025 vor continua să scadă, fiind mai mici decât în 2020”, explică economistul.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Profesorii din R. Moldova au pierdut teren în raport cu ceilalți salariați, iar salariile lor au crescut mult mai lent decât în alte sectoare, concluzionează Ioniță.