UPDATE/ Alocații de 1.000 de lei pentru părinții care își vor transfera copiii în școli mai mari
ACTUALIZARE (26 aprilie 14:11) Părinții sau reprezentanții legali ai copiilor care se vor înscrie într-o altă instituție publică de învățământ primar sau secundar general decât cele cu un număr mai mic de 50 de elevi vor primi indemnizații acordate de stat. Parlamentul a votat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul educației.
Potrivit proiectului, primii beneficiari ai alocației încep să beneficieze de alocație în septembrie 2024, iar cuantumul lunar este de 1.000 de lei.
ȘTIRE INIȚIALĂ (18 ianuarie 17:01) Ministerul Educației și Cercetării (MEC) planifică să creeze o rețea de 35 de școli model, până în 2025. Primele cinci instituții vor fi reparate în acest an, fiind alocate până la două milioane de euro pentru fiecare școală. MEC urmează să procure și 70 de autobuze, care să ajungă prioritar în școlile din această rețea.
„Anul acesta ne propunem să identificăm finanțare și suntem în căutarea a 50 de milioane de euro”, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației.
Suplimentar, instituția vrea să modifice Codul educației, pentru a putea oferi alocații unor categorii de părinți. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, persoanele care vor decide să-și transfere copii din școlile cu până la 50 de elevi în instituții „mai bune, din apropiere”, vor primi lunar până la 50 de euro.
„O să oferim părinților posibilitatea, dacă vor, să meargă la o școală mai bună din apropiere, această decizie aparținând strict părinților. Ceea ce face ministerul este să creeze anumite stimulente. Ministerul nu gestionează rețeaua școlară din R. Moldova, ea este gestionată de autoritățile publice locale. Respectiv, deciziile de reorganizare a oricărei instituții de învățământ nu aparțin Ministerului, dar consiliilor raionale sau municipale”, a declarat ministrul.
Totodată, Perciun a adăugat că MEC își propune să asigure alimentația gratuită a copiilor transportați.
Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, la începutul anului de studii 2023 - 2024, în învățământul primar și secundar general din țară activau 1.201 instituții, dintre care 87 de școli primare, 761 de gimnazii, 344 de licee, 7 școli pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică și două școli serale;
În total, în anul curent de studii au fost înscriși 334,4 mii de elevi, dintre care 333,5 mii de elevi în școlile de zi și 900 de elevi în școlile serale. Totodată, numărul cadrelor de conducere și al celor didactice a constituit 26 mii de persoane.