Alegerile din 5 noiembrie. Profilul a încă 11 candidați la șefia Capitalei: Averi, datorii, studii, funcții

Alegerile din 5 noiembrie. Profilul a încă 11 candidați la șefia Capitalei: Averi, datorii, studii, funcții
Colaj ziar.md

Record de candidați admiși în campania electorală pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Buletinul de vot va avea incluse 28 de nume, conform listei de la Comisia Electorală Centrală (CEC). Ziar.md a analizat informațiile despre studiile, cariera și averea pretendenților la fotoliul de primar al Capitalei. În prima parte am publicat profilul primilor 10 candidați, iar în a doua parte - a alților șapte. În cea de-a treia parte vă prezentăm informații despre ultimii 11 candidați la șefia Capitalei.

28 de candidați, dintre care 5 femei și 23 de bărbați, au fost înregistrați pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Ultimii 11 candidați:

Alla Popova, Partidul Patrioții Moldovei

Alla Popova are 44 de ani, născută în mun. Bender. Este căsătorită și are trei copii.

Și-a făcut studiile la școala de la Tighina, apoi a urmat Colegiul Tehnologic din Chișinău, dar și Institutul Antreprenoriatului și Drept din Moscova.

Conform informațiilor publice, ultima funcție deținută este cea de director în cadrul unei întreprinderi cu circa 300 de angajați.

Pentru perioada 1 ianurie-31 decembrie 2022, Alla Popova și soțul ei au raportat că au primit salarii de 66.000 de ruble transnistrene, ambii de la SRL Sova. Alla Popova a fost remunerată cu 30.000 de ruble transnistrene, iar soțul ei cu 36.000 de ruble transnistrene.

Alte date sau bunuri nu sunt indicate în declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală.

Anatolie Prohnițchi, Partidul Verde Ecologist

Anatolie Prohnițichi are 66 de ani și de baștină este din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Este căsătorit și are un copil.

Partidul din care el face parte a participat și în alte alegeri, inclusiv parlamentare, doar că nu a reușit să treacă pragul electoral.

Anatolie Prohnițchi este pensionar, iar pe parcursul anului trecut a ridicat pensii de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) în sumă totală de 134.817 lei de lei.  Mai puțin a primit soția sa: pensii în mărime de 61.560 de lei.

El a indicat că a primit salarii de la IMSP Asociația Medicală Teritorială Buiucani -147.468 de lei.

La clădiri și construcții sunt indicate trei bunuri: contract (50% - 1.722 de lei) , donație (100% - 8.000 de lei) și moștenire (100% - 8.500 de lei).

Este indicat și un teren, actul de proveniență fiind certificat de moștenire, dobândit în anul 2007 și evaluat la 36.859 de lei.

Cristina Vulpe, Partidul Politic „Șansă”

Cristina Vulpe are 41 de ani și s-a născut în satul Telița din raionul Anenii Noi. Conform informațiilor publice, ea este divorțată și are trei copii.

De profesie este profesor de limba și literatura română, master în filologie.

În prezent este șefă de secție evaluare în învățământul de formare continuă la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare (ANACEC).

Anterior, Cristina Vulpe a declarat că i-a fost profesoara de limba română a lui Ilan Șor.

Pentru anul 2022, candidata Partidului Șansă, apropiat lui Ilan Șor, nu a indicat sume de bani obținute de la locul de muncă.

A indicat alocație primită din România - 10.771 de RON (peste 40.00 de lei moldovenești) și indemnizație de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) - 44.100 lei.

La rubrica clădiri și construcții, ea a indicat două apartamente, ambele dobândite în anul 2014, unul de 70 și altul de puțin peste 100 de metri pătrați. Valoarea lor împreună a fost apreciată la peste 460.000 de lei.

A indicat că deține o mașină fabricată în 2014 și cumpărată în 2021. Valoarea - 13.996 de euo.

Ion Purice, Partidul Liberal

Ion Purice are 36 de ani și este originar din satul Cobani, raionul Glodeni. Este căsătorit și are un copil.

De profesie este medic. În prezent este șeful Spitalului Cărpineni din raionul Hîncești și vicepreședinte al Partidului Liberal.

În opinia sa, orașul Chișinău trebuie să redevină „o cetate românească” și este necesară îmbunătățirea relațiilor cu primarii de peste Prut.

Pentru anul 2022, el a indicat venituri de 9.294 de lei din funcția de director al spitalului din Cărpineni și 244.161 lei - vicedirector la Spitalul municipal nr.4.

Soții Purice au beneficiat în 2022 și de indemnizație pentru îngrijirea copilului - 45.845 de lei.

Soția sa deține un teren de 1,5 ha pe care l-ar fi primit ca donație, fiind estimat la 9.653 de lei.

Ion Purice este proprietarul unei mașini fabricate în 2005, pe care a cumpărat-o în 2022, valoarea anunțată - 100.000 de lei.

Ruslan Popa, Partidul Noua Opțiune Istorică

Ruslan Popa are 45 de ani, născut în orașul Criuleni. Este căsătorit și are trei copii.

A condus Partidul Comunist Reformator fondat în anul 2014 și radiat din registrul partidelor politice în 2016.  El a participat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014  și a acumulat 4,92% din voturi - sub pragul electoral.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2022, Ruslan Popa a indicat doar că este șofer de taxi în cadrul unei companii private, fără a indica venituri. La restul rubricilor precum mașini, venituri, credite, terenuri și construcții, el nu a indicat nimic.

Astfel, el a declarat „zero” la toate rubricile.

Ruslan Popan spunea că cea mai mare problemă a orașului o reprezintă ambuteiajele, iar el are soluții rapide pentru a scăpa de ele, inclusiv introducerea parcării cu plată în centrul Capitalei.

Anterior, el a menționat că deține o experiență managerială, experiență în finanțe și resurse umane de mai bine de 15 ani. A condus mai multe companii internaționale.

După activitatea corporativă, susține el, a decis să activeze în serviciul  de taxi, motivând că este pasiunea sa.

Ștefan Urîtu, Partidul Voința Poporului

Ștefan Urîtu are 72 de ani, născut în satul Ustia din raionul Dubăsari. Divorțat, tatăl a trei copii.

Profesie: doctor în fizică, conferențiar universitar.În perioada august-decembrie 2010 a fost deputat în Parlament.

A participat și la  alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009: a întrunit 2,803 de voturi valabil exprimate (0.18%), ceea ce nu i-a permis să depăşească pragul electoral de 3%.

După patru ani de activitate, în octombrie 2015, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis revocarea lui Ștefan Urîtu din funcția de vicepreședinte al Comisiei, în contextul „declarațiilor și participării la acțiuni de ordin politic”.

În prezent este pensionar și administrator în firma „Larimaris-Lux”, în cadrul căreia deține 100 % de acțiuni. Firma are mai multe activităţi licenţiate şi se ocupă cu servicii de reparaţii pentru articole şi aparate de uz casnic, repararea maşinilor de birou şi a tehnicii de calcul, editarea cărţilor, broşurilor şi altor publicaţii, însă principalul venit îl constituie darea în chirie a bunurilor imobiliare pe care le deţine.

În ultimul an înainte de alegerile locale, perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2022, a ridicat o pensie de 114.000 de lei, adică 9.500 de lei. Alți 10.000 de lei au fost indicați drept donație.

La capitolul terenuri este indicat unul, a cărui valoare ar fi de un milion și jumătate de lei, dobândit în anul 2006.

În declarație nu este trecută nicio mașină, în schimb, este indicat că are un cont bancare pe care sunt 30.000 de lei cu o dobândă de 2%.

Andrei Munteanu, Partidul Națiune Oameni Împreună (NOI)

Andrei Munteanu are 58 de ani, născut în satul Roșietici din raionul Florești. Este căsătorit și are trei copii. De profesie este profesor și economist. În prezent activează în calitate de lector universitar la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă.

La alegerile locale din 2018, Andrei Munteanu a fost candidatul propus de către Partidul Societății Progresiste, însă nu a fost înregistrat în cursa electorală, fiind invocate mai multe încălcări privind înaintarea acestuia în cursa electorală.

Andrei Munteanu este unicul pretendent la șefia Chișinăului care nu a indicat absolut nimic în declarație de avere.

Arina Spătaru, Partidul Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa

Arina Spătaru are 45 de ani. Este căsătorită și are trei copii.

A absolvit Colegiul de Industrie Ușoară în 1998, specialitatea Modelarea și proiectarea articolelor vestimentare. A făcut licența la Facultatea de Economie a Institutului Nistrean de Economie și Drept, iar în 2018 a primit diplomă de master la Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, specialitatea Tehnologii industriale.

În 2018, Arina Spătaru a fost prima femeie candidat la funcția de primar de Bălți.

În perioada anilor 2003-2011, ea a activat ca antreprenoare în bază de patentă, deținând un atelier de croitorie, în baza căruia a fondat compania Arina - S SRL. A condus compania din 2011 până în martie 2019, când, odată cu accederea sa în Parlament, afacerea a trecut în gestiunea soțului său.

În decembrie 2015, Arina Spătaru s-a lansat în politică, fiind aleasă președinta Organizației teritoriale Bălți a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. În 2017 a devenit membră a Biroului Politic Permanent al partidului.

A fost deputată în perioada 9 martie 2019 – 23 iulie 2021.

Ștefan Gligor, Partidul Schimbării

Ștefan Gligor are 41 de ani și este căsătorit. Este expert în politici publice. Între 2004-2006 a activat în sistemul public. Iniţial a fost consultant superior în Departamentul Informaţii și Analiză la Ministerul Reintegrării, apoi - referent superior în Serviciul de Informaţii, Analiză și Prognoze din cadrul Aparatului Parlamentului R. Moldova. El a fost și director de programe la CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme.

Din 2011, Ștefan Gligor deţine licenţă de avocat și activează în cadrul Biroului Asociat de avocaţi „Gligor și Partenerii”. De aici, pentru anul 2022 a raportat venituri de 46.643 de lei.

Anul trecut, soția sa a obținut 45.471 de lei - salarii și dividente - 116.074 de lei.

Din vânzarea unui bun imobil, Ștefan Gligor a primit 30.000 de euro și din

vânzarea unui automobil - 7.300 de euro.

Soții Gligor au trei mașini: 1. fabricată în 2012 și dobândită în 2019, valoarea - 300.000 de lei.

2. fabricată în 2015 și dobândită în 2018, estimată la 450.000 de lei.

3. fabricată în 2008 și cumpărată în 2013 cu suma de 8.600 de euro.

La capitolul clădiri și construcții deținute integral sunt indicate două bunuri, din 2002 și 2010, unul de 148 de metri pătrați - valorat la 792.222 de lei și altul aproape 91 de metri pătrați - estimat la 519.255 de lei.

Platon Tatiana, Partidul Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei

Tatiana Platon are 46 de ani, originară din Orhei. Este căsătorită. De profesie este juristă. În 2019, ea  s-a înregistrat în calitate de candidată independentă la funțtia de primar de Orhei. În 2020, Partidul Șor scria că, după 17 ani de muncă în Italia, Tatiana a revenit la Orhei, unde, între timp, a devenit vicepreședintă a Consiliului Raional.

Totodată, ea era prezentată de Partidul Șor drept beneficiară a unui program numit„Patria mea e Moldova” ce prevedea stimularea reîntoarcerii persoanelor plecate la muncă în străinătate, lansat în  municipiul Orhei în 2017. Proiectul prevedea ajutor financiar unic în sumă de 10.000 de lei, oferit în două rate persoanelor reîntoarse în municipiu. Pentru acestea mai erau prevăzute compensaţii financiare la  unele servicii, dar şi facilităţi fiscale acordate pe seama bugetului local.

Ea figurează în lista persoanelor sancționate de Canada. Autoritățile de la Ottawa au anunțat restricții împotriva „colaboratorilor ruși din R. Moldova”. Astfel, nouă „colaboratori ruși” din R. Moldova au fost sancționați de Canada, inclusiv Tatiana Platon.

Pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022, Tatiana Platon a indicat un salariu de 246.341 de lei, obținut de la Consiliul Raional Orhei. Ea a mai raportat că la sărbători de familie a primit cadou 52.000 de lei. Tot la sărbători familiare, soțul ei a adunat 26.000 de euro.

La categoria clădiri și construcții sunt indicate: una dobândită în anul 2009, cu o suprafață de 90 de metri pătrați și estimată la 308.500 de euro și alta de aproape 74 de metri pătrați, în 2014, valoarea - 681.370 de lei.

În declarația de avere sunt trecute și două mașini, însă nu este indicat anul fabricației. Una a fost cumpărată în 2017 cu 13.000 de euro, conform informației indicată de Tatiana Platon, iar a doua la doi ani distanță - cu 30.500 de euro.

Actualizare: Andrei Donică, candidatul Mişcării Profesioniştilor „Speranţa - Надежда”

Andrei Donică are 42 de ani. Este căsătorit și are doi copii. Potrivit datelor din CV, el a absolvit Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele R. Moldova. Este doctor în științe agricole și conferențiar cercetător. În 2008 a fost laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei pentru tineret. Tot în acel an a obținut diploma de onoare a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Donică a fost înscris în cursa electorală pentru funcția de primar al Capitalei în urma deciziei Curții de Apel Chișinău, care a obligat CEC să-l înregistreze în cursă, chiar dacă acesta este și candidat la funcția de primar în localitatea Condrița. Decizia Curții de Apel a fost pronunțară pe 27 octombrie, iar pe 30 octombrie Donică deja figura în lista candidaților la Primăria Capitalei, cu numărul 21 în buletinul de vot.

Conform declarației de avere, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022, Andrei Donică a obținut următoarele venituri:

  • salariu - 139.416 lei de la Primăria satului Condrița. El este primar;
  • salariu - 14.687 de lei de la Mișcarea Profesioniștilor Speranța;
  • salariu - 74.868 de lei de la Stane Shop SRL;
  • salariu - 39.856 de lei de la Asist Contab.

Este beneficiarul unui apartament de 67,2 metri pătrați, obținut în anul 2006, cu o valoare de 540.000 de lei.

Are patru remorci și patru automobile, procurate între anii 2008 și 2020, valoarea cărora variază de la 8.000 la 90.000 de lei.

El indică și că are un credit la bancă. Anul contractării: 2018, cu o dobândă de 11,37%, scadent în 2043. Suma inițială: 463.251 de lei.

Andrei Donică a fost candidat și la alegerile din 2019 la funcția de primar general al municipiului Chișinău, tot din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”.

El s-a remarcat după ce la 30 septembrie 2016 l-a stropit cu o găleată cu lapte, lângă clădirea Guvernului, pe Octavian Armașu, pe atunci ministru al Finanțelor.

Apoi, la 12 octombrie 2018 a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 vor fi deschise 1.958 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Chișinău.