Alegeri legislative în Franța: Circa 49 de milioane de francezi sunt așteptați astăzi la urne
Aproximativ 49 de milioane de alegători francezi sunt așteptați astăzi la urne pentru primul tur al alegerilor legislative anticipate. Scrutinul ar putea duce la formarea primului guvern de extrema-dreaptă al ţării de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, transmite Agerpres.
Preşedintele Emmanuel Macron a convocat scrutinul după ce alianţa sa de centru fusese depăşită în alegerile europene din această lună de Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN) a lui Marine Le Pen. Partidul eurosceptic şi anti-imigranţi al acesteia a fost multă vreme un paria, dar acum este mai aproape ca oricând de a ajunge la putere.
Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 şi se vor închide la ora locală 19:00 în oraşele mici şi la ora 21:00 în oraşele mari, când sunt aşteptate rezultatele primelor sondaje la ieşirea de la urne şi proiecţiile de locuri pentru turul al doilea decisiv de peste o săptămână.
Cu toate acestea, sistemul electoral poate face dificilă estimarea exactă a distribuţiei celor 577 de locuri în Adunarea Naţională (camera inferioară a Parlamentului), iar rezultatul final nu va fi cunoscut până la sfârşitul votului, pe 7 iulie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
News.ro notează că partidul Rassemblement National - reprezentat de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani - conduce sondajele, care îi acordă între 34% şi 37% din intenţiile de vot, cu perspectiva fără precedent de a obţine o majoritate relativă sau absolută pe 7 iulie, în seara celui de-al doilea tur.
Conform acestor sondaje de opinie, RN devansează alianţa de stânga a Nouveau Front Populaire, cotată între 27,5% şi 29%, şi tabăra prezidenţială, ajunsă la aproximativ 20%-21% din intenţiile de vot din primul tur.
Dacă Jordan Bardella ar deveni prim-ministru, ar fi pentru prima dată de la al doilea război mondial când un guvern de extremă dreapta ar conduce Franţa. În istoria sa postbelică, Franţa a avut trei perioade de asemenea „coabitare” - când preşedintele şi guvernul proveneau din tabere politice opuse, dar niciuna cu viziuni asupra lumii atât de radical divergente la conducerea statului.
Potrivit Agerpres, o victorie clară a RN ar aduce incertitudine în privința poziţiei Franţei faţă de războiul din Ucraina. Le Pen are o istorie de sentimente pro-ruseşti şi, deşi partidul spune acum că ar ajuta Ucraina să se apere împotriva invadatorilor ruşi, a stabilit şi linii roşii, cum ar fi refuzul de a furniza rachete cu rază lungă de acţiune.
Candidaţii pot fi aleşi în primul tur dacă obţin majoritatea absolută a voturilor în circumscripţia lor, dar acest lucru se întâmpla rar. În majoritatea circumscripţiilor va fi nevoie de un al doilea tur la care să participe toţi candidaţii care au primit voturi de la cel puţin 12,5% din alegătorii înregistraţi în primul tur. Câştigă cel care obţine cel mai mare scor.
Timp de decenii, pe măsură ce extrema dreaptă câştiga popularitate, alegătorii şi partidele care nu o susţineau se uneau împotriva ei ori de câte ori se apropia de puterea naţională, dar acest lucru s-ar putea să nu mai fie valabil de această dată, notează Reuters.