Ajutorul pentru perioada rece a anului va fi acordat suplimentar la compensațiile din factură. Precizări
Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) va fi acordat suplimentar la compensațiile din factură, au precizat autoritățile, joi, 19 octombrie.
Conform noilor prevederi, ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost inclus în programul de compensații la energie „Ajutor la contor” și va fi acordat sub formă de plată monetară lunară.
„Această decizie a fost luată pentru a simplifica accesul la ajutorul financiar acordat pentru sezonul rece al anului și a ne asigura că toate familiile social-vulnerabile vor beneficia de suport din partea statului, pentru a face față cheltuielilor pentru încălzire”, susțin autoritățile.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Pentru a beneficia de acest suport financiar, familiile se vor înregistra și în acest an pe platforma: compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023 sau vor apela la asistenți sociali, bibliotecari.
Citește și: Ajutor la contor: Din 1 noiembrie, cetățenii se pot înregistra pentru a solicita compensații la energie
În sezonul rece 2023-2024 este pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, ce include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi.
Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, toți cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023.
Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului (APRA) până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept fost stabilit.
Ministrul Muncii: Cetățenii vor primi compensații mai mici
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că pentru compensațiile din această iarnă va fi alocat un buget mai mic, întrucât în acest an și tarifele la energie sunt mai mici. Potrivit ministrului, autoritățile perfecționează mecanismul de acordare a compensațiilor, iar ajutor din partea statului vor primi doar cele mai vulnerabile familii.
„Bugetul disponibil pentru compensații în acest an va fi mai mic. Noi urmează să facem calculele. Avem mai multe discuții pentru a înțelege care va fi traiectoria tarifelor pentru sursa de energie (...) Sistemul de compensații va fi unul țintit, în primul rând pentru familiile și gospodăriile cu venituri mici. Noi am operat mai multe modificări și am introdus două categorii noi: vom avea gospodării extrem de vulnerabile, vulnerabile, de vulnerabilitate medie, scăzută, primară și nonvulnerabile. În funcție de unde se află gospodăria pe acest eșichier, vom încerca să facem distribuția compensațiilor mult mai echitabilă. Bugetul disponibil este mai mic, dar și tarifele sunt un pic mai mici față de anul trecut”, a declarat ministrul Buzu la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
Potrivit informațiilor publice, în perioada rece 2022-2023, 80 % din gospodăriile din R. Moldova, adică peste 600.000 de gospodării au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată.
Anterior a fost anunțat că, în 2023, pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate a fost prevăzută suma de 893.1 milioane de lei.