Agricultorii moldoveni vor putea cultiva din nou cânepă industrială. Guvernul dă undă verde
În R. Moldova va putea fi cultivată din nou cânepa industrială - plantă care pe timpuri era utilizată de către bunicii și străbunicii noștri la producerea textilelor, medicamentelor, dar și în construcție. În cadrul ședinței din 13 noiembrie, Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope.
„Agricultorii care vor dori să cultive cânepa în scopul producerii de semințe, fibre sau ulei vor depune o cerere la Comitetul permanent de control asupra drogurilor. Fermierii vor anexa documente confirmative, între care - acte ce dovedesc deținerea legală a suprafeței de teren agricol și contractele de valorificare a producției. În același timp, agricultorii vor fi obligați să țină Registrul de evidență și trasabilitate a producției recoltate și comercializate”, precizează responsabilii de la Guvern.
De menționat că va fi admisă doar cultivarea soiurilor înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al R. Moldova, Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau cataloagele naționale ale țărilor membre.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Rog toată comunitatea de afaceri, Camera de Comerț și Industrie, să promovăm utilizarea acestei oportunități. Este o oportunitate foarte bună pentru mediul de afaceri din R. Moldova, pentru fermieri, dar și pentru cei care produc componente din cânepă industrială”, a declarat prim-ministrul.
Cânepa industrială este o cultură agricolă rezistentă la secetă și are peste 25 de mii de utilități. Aceasta poate fi utilizată la producerea combustibililor, sistemelor izolante, textilelor, alimentelor, medicamentelor, în industria mașinilor, aviație, etc. Totodată, planta captează cantități mari de dioxid de carbon, contribuind la combaterea schimbărilor climatice.
Amintim că, în aprilie curent, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban, a anunțat că instituția lucrează asupra unui proiect de lege cu privire la importarea, cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale. Șarban precizase atunci că MAIA încearcă încă din 2017 să readucă planta în cultura mare.