Agenția Servicii Publice anunță noi reguli pentru susținerea examenelor auto

Agenția Servicii Publice anunță noi reguli pentru susținerea examenelor auto
Sursa foto: ASP

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că începând cu data de 17 noiembrie au intrat în vigoare noile amendamente la cadrul normativ în domeniul obținerii dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere. Potrivit ASP, odată cu aplicarea acestora, procedura de obținere a permisului de conducere pentru unele categorii de vehicule va fi simplificată și adaptată la necesitățile cetățenilor.

ASP a organizat pe 18 noiembrie un eveniment în cadrul căruia a oferit mai multe detalii despre noile reguli pentru susținerea examenelor auto. De asemenea, instituția a anunțat despre completarea parcului auto a ASP cu noi vehicule destinate examinării, lansarea în regim de testare a unui nou punct de prestare a serviciilor de examinare practică pentru obținerea permisului de conducere la categoriile/subcategoriile C/CE, precum și despre noile servicii digitale ale ASP care urmează a fi lansate în lunile noiembrie-decembrie 2024.

Noi reguli pentru susținerea examenelor auto

  • Candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (spre exemplu categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.
  • Persoanele care au permis de conducere pentru categoria B vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile (AM/motoretă/scooter).
  • Persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria (A1/motocicletă ușoară), fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.
  • Persoana care a absolvit unitatea de instruire a conducătorilor de vehicule (adică școala auto) dovedită prin deținerea a certificatului de absolvire înscris în registrul de stat al unităților de instruire a conducătorilor de vehicule (RUICVF), are la dispoziției un an de zile de la data absolvirii pentru a susține întregul proces de examinare (atât teoria, cât și practica). În cazul în care candidatul nu se încadrează în termenul de un an de zile, acesta este obligat să facă cursuri suplimentare la școala auto. Astfel, dacă într-un an de zile candidatul nu susține proba teoretică, acesta va fi nevoit să facă cursuri suplimentare de teorie și să reia procesul din nou. În cazul în care, candidatul nu susține proba  practică, el va face cursuri suplimentare de practică și va relua procesul din nou.

Completarea parcului auto ASP cu noi vehicule destinate examinării

Pentru a răspunde cerințelor crescute și pentru a asigura un proces de examinare mai eficient, ASP a anunțat completarea parcului auto destinat examinării cu vehicule noi. Această măsură va contribui la creșterea calității serviciilor și la facilitarea desfășurării examenelor auto într-un mediu sigur și bine echipat, spun reprezentanții ASP.

Lansarea unui nou punct de prestare a serviciilor de examinare practică pentru categoria C/CE

ASP a anunțat deschiderea în regim de testare a unei noi locații pentru examinarea practică a viitorilor șoferi din categoriile C/CE, situată pe str. Hîncești.

Noul punct de examinare va fi disponibil începând cu a doua jumătate a lunii decembrie 2024, oferind un acces mai bun și un timp de așteptare redus pentru susținerea probelor practice.

Lansarea unor noi servicii digitale ale ASP

ASP a oferit un teaser despre noile servicii digitale ce vor fi lansate în perioada noiembrie-decembrie 2024. Acestea vor aduce o experiență digitalizată și vor facilita accesul cetățenilor la serviciile oferite de ASP.

  • Lansarea până pe data de 31 martie 2025 a noului model de act de identitate al cetățeanului R. Moldova, Cartea de identitate, de tip card. Cartea de identitate va avea încorporat mediul de stocare electronică a datelor, ce va include certificatul calificat pentru semnătură electronica. Astfel, deținătorul noului act de identitate va putea accesa online serviciile electronice, fără a fi nevoie să se deplaseze la instituțiile care le prestează.
  • Până la sfârșitul lunii noiembrie 2024, ASP va lansa serviciul electronic - Transcrierea online a dreptului de proprietate asupra vehiculului. Cetățenii care dețin semnătură electronică calificată vor putea să perfecteze online contractele de vânzare-cumpărare a automobilelor și vor primi în cabinetul personal certificatele de înmatriculare provizorii.
  • În a doua jumătate a lunii decembrie 2024, ASP va prezenta cetățenilor un alt serviciu electronic - preschimbarea online a permiselor de conducere.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram