Activitatea grupelor școlare cu program prelungit: Ping pong de acuzații între PAS și Primăria Chișinău

Activitatea grupelor școlare cu program prelungit: Ping pong de acuzații între PAS și Primăria Chișinău

Elevii claselor primare din Chișinău ar putea rămâne fără grupele cu program prelungit și fără prânzuri gratuite. Cel puțin asta susțin reprezentații partidului de guvernare PAS în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), care îl acuză pe edilul capitalei că ar vrea să închidă grupele cu program prelungit din clasele primare, sub așa-zisa „optimizare”.

Consilierii PAS au organizat pe 4 ianuarie un flashmob în fața Primăriei Chișinău cu genericul „Cerem bani pentru grupele cu program prelungit a claselor primare din Chișinău”. Reprezentanții PAS au adus la manifestație mai mulți copii și au cerut finanțare pentru grupele școlare cu program prelungit din Chișinău.

Anterior, primarul Ion Ceban a anunțat că „Primăria Chișinău nu închide grupele (...), dar se lasă să activeze la dorința profesorilor și părinților, așa cum se făcea și până acum în Chișinău”.

Între timp, fostul premier al țării, Ion Chicu, a publicat pe rețelele de socializare o imagine, care ar fi dintr-un grup de pe Viber, prin care părinții sunt anunțați că începând cu 02.01.2024 grupele cu program prelungit, în școlile din Chișinău, își sistează activitatea.

Sursa foto: Facebook/Ion Chicu

Subiectul privind închiderea grupelor cu program prelungit a ajuns în vizorul opiniei publice după ce Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a emis o decizie potrivit căreia autoritățile municipale de profil vor eficientiza cheltuielile privind activitatea grupelor cu regim prelungit și a altor servicii educaționale complementare, achitate din componenta locală.

Potrivit Primăriei Chișinău, în anul de studii 2023-2024, în clasele cu regim prelungit au fost înscriși 38.679 de elevi, organizați în 1114 grupe din 124 de instituții educaționale, primare și secundare.

Grupele cu program prelungit au fost aprobate la solicitarea managerilor instituțiilor de învățământ, având durate de 3 și de 6 ore. Autoritățile municipale susțin că 20 la sută din copiii care frecventează grupele cu program prelungit sunt alimentați gratuit. Pentru restul copiilor, costul alimentației este suportat de către părinți.