Acordul care stabilește modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului de la UE, ratificat de Parlament

Acordul care stabilește modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului de la UE, ratificat de Parlament
Sursa foto: parlament.md

Parlamentul a ratificat, în cadrul ședinței din 22 mai, Acordul care stabilește modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului financiar acordat de UE, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Acest ajutor este acordat în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru țara noastră - inițiativă lansată de Comisia Europeană în octombrie 2024.

Astfel, potrivit reprezentanților Legislativului, R. Moldova va beneficia de sprijin financiar în sumă totală de 1,9 miliarde de euro: circa 520 de milioane sub formă de granturi și 1,5 miliarde  - împrumuturi cu dobândă redusă.

Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru R. Moldova, aprobată pe 7 mai de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027.

Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie. Este vorba despre competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Acordul de facilitate dintre R. Moldova și UE privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru țara noastră a fost semnat la Chișinău, în data de 9 mai 2025.

Premierul Dorin Recean a precizat anterior că perioada totală a creditului este 40 de ani: „Deci noi avem 40 de ani să utilizăm aceste credite și să ne dezvoltăm și să putem să le întoarcem. Ratele dobânzilor sunt foarte și foarte mici. Sunt condiții foarte avantajoase pentru R. Moldova să utilizeze aceste bani pentru dezvoltare”, a specificat Recean.

Conform regulamentului european, debursarea acestor fonduri va depinde de respectarea principiilor democratice: existența unui sistem parlamentar pluralist, alegeri libere și corecte, presă independentă, justiție funcțională și garantarea drepturilor omului. Autoritățile de la Chișinău vor fi obligate să prezinte rapoarte financiare și evaluări periodice privind rezultatele obținute.

Prima tranșă din cele 1,9 miliarde de euro din partea UE ar urma să o recepționăm în iunie, a declarat pe 8 mai premierul Dorin Recean. Anterior, Maia Sandu anunța că prima tranșă din fondurile europene era așteptată să fie alocată în perioada martie-aprilie 2025, cel târziu.