Accesul la medicamente - în continuare o problemă pentru marea majoritate a satelor din R. Moldova
Accesul la medicamente rămâne o problemă majoră în localitățile rurale din R. Moldova. Deși autoritățile au lansat proiectul „Farmacie în satul tău”, în cadrul căruia și-au propus să deschidă în acest an 146 de farmacii subvenționate de stat, au fost create doar 50. Printre locuitorii care au acces limitat la tratamentele necesare se numără și cei din satul Șeptelici, raionul Soroca, unde locuiesc o mie de persoane, notează Teleradio-Moldova.
În lipsa unei farmacii, oamenii din Șeptelici sunt nevoiți să parcurgă 15 kilometri până în oraș pentru a procura medicamentele necesare.
„Foarte greu ne descurcăm, plecăm la oraș și cumpărăm, câte odată și compensate cumpărăm de la Soroca. Ne este greu că ne ducem cu rutiera: încolo avem, dar înapoi nu avem, venim care și cum, când cu Otaciul, când cu Bădiceniul cu rutiera. Sunt localnici care sunt bătrâni, sunt invalizi care nu se pot deplasa la Soroca și ar cumpăra dacă ar fi farmacie în satul Șeptelici”, spun localnicii.
Potrivit postului public, autoritățile locale au identificat deja locul unde ar putea fi deschisă o farmacie.
„Pentru persoanele în etate și cele bolnave este anevoioasă și costisitoare această deplasare. Dacă omul nu are unitate de transport, atunci apelează la alt cetățean și, respectiv, achită benzina și îl costă cel puțin 100 de lei ca să se deplaseze. Avem deja specialist farmacist care locuiește pe teritoriul satului, băștinaș, și am ușura într-un fel posibilitatea și condițiile de trai ale cetățenilor bolnavi”, a explicat primarul satului Șeptelici, Victorița Andriuța.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
O situație diferită se atestă în satul vecin Rublenița, cu o populație de peste trei mii de persoane. La începutul lunii decembrie, aici a fost deschisă una din cele 50 de farmacii din cadrul proiectului „Farmacie în satul tău”, iar oamenii sunt mulțumiți că nu mai trebuie să parcurgă distanțe lungi pentru a cumpăra cele necesare.
„În farmacie avem practic toate produsele. Ce nu avem - aducem la comandă. Oamenii din sat sunt foarte mulțumiți, vin și spun că le este foarte comod, mai ales bătrânii care nu se pot deplasa și le este foarte greu să se ducă la oraș, să vină înapoi. Eliberăm și medicamente compensate”, a afirmat farmacista Mariana Tican.
Până în prezent, în cadrul proiectului guvernamental „Farmacie în satul tău” au fost deschise 50 de farmacii subvenționate de stat. Prima farmacie a fost deschisă pe 28 martie în satul Alexăndreni, raionul Sîngerei. În acea perioadă, doar 418 din cele 1.477 de sate din țară dispuneau de farmacii.
Farmaciile comunitare sunt înființate în satele cu peste o mie de locuitori, autorizația fiind eliberată gratuit. Antreprenorii care deschid farmaciile beneficiază de subvenții lunare de la 10 până la 20 de mii de lei, în funcție de venitul înregistrat.