Absolvenții instituțiilor de învățământ artistic vor putea beneficia de indemnizații unice. Care sunt condițiile
Ministerul Culturii încearcă să lupte cu criza de personal calificat din instituțiile de resort din țară. Absolvenții instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic artistic din R. Moldova vor putea beneficia de indemnizații unice, dacă se vor angaja în câmpul muncii. Valoarea acestora constituie 120 de mii de lei și, respectiv, 90 de mii de lei. Executivul a aprobat o decizie în acest sens în cadrul ședinței din 13 decembrie.
Astfel, tinerii care în primul an după absolvire se angajează prin repartizare (de către Ministerul Culturii) în instituții publice din domeniul culturii și în subdiviziunile structurale ale autorităților publice locale de resort, vor beneficia în primii trei ani de activitate de următoarele indemnizații unice:
- pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior de profil - 120 de mii de lei;
- pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic de profil - 90 de mii de lei.
Potrivit Ministerului Culturii, în cazul ambelor categorii de absolvenți, îndemnizațiile vor fi achitate în trei rate egale. Jumătate din prima rată va fi achitată după prima lună de activitate, iar a doua jumătate - la finele primului an de activitate. Celelalte două rate vor fi achitate ulterior, la finele fiecărui an de activitate.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
În prezent, instituțiile de cultură din R. Moldova se confruntă cu o criză de personal, inclusiv calificat. La 1 ianuarie curent, în cele 1.297 de biblioteci publice din țară activau 2.898 de angajați, 1.242 dintre aceștia având vârsta de peste 55 de ani. Din numărul total, doar 1.225 dețineau studii superioare.
În cele 1.194 de Case de Cultură din țară, din 4.974 angajați, mai puțin de jumătate aveau vârste cuprinse între 25 și 49 de ani. De asemenea, în cele 132 de muzee din țară activau 839 de persoane, 515 dintre acestea având vârsta de peste 50 de ani.
O situație similară se atestă și în cazul celor patru instituții concertistice în care Ministerul Culturii are calitatea de fondator și unde activează 637 de artiști, sau în teatre, unde sunt 615 de artiști. În 2023, în prima categoria de instituții nu s-a angajat nicio persoană.
În ultimii trei ani, 913 studenți au absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice la profilul Arte, însă doar 90 dintre aceștia au fost plasați în câmpul muncii. Cât despre cele cinci instituții de învățământ profesional tehnic cu profil Arte, în 2022, niciun absolvent nu s-a încadrat în câmpul muncii.