O antreprenoare din raionul Căușeni a obținut un grant în valoare de 15 mii de dolari și a transformat o plantație de căpșuni într-o afacere profitabilă

O antreprenoare din raionul Căușeni a obținut un grant în valoare de 15 mii de dolari și a transformat o plantație de căpșuni într-o afacere profitabilă
Sursa foto: PNUD 

Ana Gavriluța, antreprenoare din satul Copanca, raionul Căușeni, cultivă de opt ani căpșuni în câmp deschis, iar suprafețele cultivate s-au mărit, cu anii, de la 30 de ari până la 5 hectare. Acum doi ani, Ana a participat la concursul de granturi organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) și a obținut un grant în valoare de 15 mii de dolari din partea Suediei și Marii Britanii, pentru dezvoltarea afacerii.  

Astfel, Ana a construit două sere a câte 10 ari fiecare, pe care le-a dotat cu echipament de irigare și folie de mulcire, care îi ajută la încălzirea solului și combaterea dăunătorilor.

„Dacă n-ar fi fost asistența din partea Suediei, Marii Britanii și PNUD nu ne-am fi permis să construim aceste sere, e o necesitate, dar prea costisitoare pentru o familie tânără”, susține Ana Gavriluța.

Construcția a oferit familiei Gavriluța  posibilitatea de a obține recolte mai mari în extrasezon, indiferent de condițiile meteorologice. Astfel, din cele două sere, antreprenoarea culege zilnic în perioada de recoltare până la 400 kg de căpșune, pe care le comercializează la piețele din Chișinău și online.

Antreprenoarea spune că fiind printre primii vânzători de căpșuni pe piață, poate vinde marfa repede și la un preț avantajos. Succesul se datorează și soiurilor pe care le cultivă. După mai multe „experimente” au optat pentru Clery și Marmulad, care se caracterizează prin fructe dulci, mari, aromate și rezistente la transportare. Câștigă în fața concurenței nu doar prin calitatea căpșunilor cultivate, dar și prin ambalajul comod folosit pentru livrare -  caserole din carton biodegradabil.

„Pe plantațiile noastre utilizăm doar preparate bio, nu folosim produse chimice nici la o etapă, De exemplu, după recoltarea căpșunilor, noi plantăm în sere muștar, pe care îl folosim ulterior ca și îngrășământ natural, care îmbunătățește calitatea solului și stimulează creșterea sănătoasă a plantelor”, spune antreprenoarea.

După ce a construit serele și s-a convins de eficiența lor, Ana s-a apucat de construit noi planuri. Pentru că piața din R. Moldova este mică, iar concurența mare, Ana râvnește să ajungă cu căpșunele sale dulci și timpurii pe piețele din țările vecine, în special în România, anunță PNUD.