9 decembrie - Ziua internațională împotriva corupției

9 decembrie - Ziua internațională împotriva corupției
Sursa foto: pixelshot

Ziua internațională împotriva corupției a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) la 31 octombrie 2003 și este sărbătorită anual la 9 decembrie. Tema din 2024 a zilei internaționale împotriva corupției este „Uniți cu tinerii împotriva corupției: Formăm integritatea zilei de mâine”, prin care se vrea să se sublinieze că tinerii au vise și aspirații, dar corupția erodează structura societății și îi privează de oportunități educaționale, perspective de angajare și acces la serviciile esențiale.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, în 2024, în țară au fost inițiate 85 de cauze penale privind fapte de corupție, comparativ cu 55 de cauze în aceeași perioadă a anului trecut. Din cele 85 de cauze inițiate anul acesta, 27 au fost transmise în instanță, 16 sunt în curs de investigare, iar 2 au fost clasate.

Totodată, potrivit MAI, anul acesta au fost înregistrat un număr mai mare de sesizări depuse de angajați cu privire la tentativele de corupere asupra lor. În 2024, au fost înregistrate 354 de astfel de rapoarte, față de 152 în anul precedent.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La 31 octombrie 2003, Adunarea Generală a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției şi a cerut secretarului general să desemneze Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (UNODC) ca secretariat pentru Conferința Statelor Părți a Convenției (Rezoluția 58/4).

De atunci, 190 de părți s-au angajat să respecte obligațiile anticorupție ale Convenției, arătând recunoașterea importanței bunei guvernări, a răspunderii și a angajamentului politic. De asemenea, Adunarea a desemnat ziua de 9 decembrie drept Zi internațională anticorupție, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la corupție şi la rolul Convenției în combaterea și prevenirea acesteia. Convenția a intrat în vigoare în decembrie 2005.