16 octombrie - Ziua mondială a alimentației

16 octombrie - Ziua mondială a alimentației
Sursa foto: Getty Images

Ziua mondială a alimentației este sărbătorită anual la data de 16 octombrie. Tema din acest an este „Dreptul la hrană pentru o viață mai bună și un viitor mai bun”, evidențiază importanța diversității, nutriției, accesibilității, precum și a siguranței și durabilității alimentelor.

Ziua mondială a alimentației 2024 are în vedere identificarea soluțiilor pentru asigurarea că toți oamenii au acces adecvat și regulat la alimente diverse, sigure și nutritive, fără a lăsa pe nimeni în urmă, potrivit Organizației pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Scopul instituirii acestei zile este acela de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei, de a încuraja o atenție sporită asupra producțiilor agricole, de a promova un transfer de cunoștințe, dar și de echipamente către țările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică și tehnică între țările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură, nutriție şi dezvoltare rurală.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație şi Agricultură (FAO) estimează că peste 2,8 miliarde de oameni din lume nu își pot permite o dietă sănătoasă. Dietele nesănătoase sunt cauza principală a tuturor formelor de malnutriție - subnutriţie, deficiențe de micronutrienţi şi obezitate, care există acum în majoritatea țărilor şi care traversează clasele socio-economice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă populația să manifeste solidaritate în lupta împotriva foametei, a malnutriției şi a sărăciei prin reducerea pierderilor și a risipei alimentare.

Decizia de a marca Ziua mondială a alimentației la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizației pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979. Data de 16 octombrie reprezintă ziua înființării FAO, în 1945, la Quebec.

Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 şi a cerut guvernelor şi organizațiilor internaționale, naționale şi locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentației, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.