15 ani de la invazia Rusiei în Georgia. Viața oamenilor de la granița cu regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia - Fotoreportaj „Meduza”

15 ani de la invazia Rusiei în Georgia. Viața oamenilor de la granița cu regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia - Fotoreportaj „Meduza”
Colaj ziar.md. Sursa foto: Meduza 

În anul 2008, Georgia și Rusia au purtat un scurt război pentru controlul asupra Osetiei de Sud, o regiune separatistă sprijinită de comunitatea rusă din Georgia. După acea confruntare, Rusia a recunoscut Abhazia și Osetia de Sud ca „state independente”, consolidând în același timp prezența sa militară în aceste teritorii.

De atunci, la granița dintre Georgia, Osetia de Sud și Abhazia există  „zona fricii” - în această zonă se află 70 de sate, în care locuiesc aproximativ zece mii de oameni. Jurnaliștii „Meduza” au vizitat aceste localități și au realizat un fotoreportaj în care arată cum trăiesc oamenii de acolo și ce urme a lăsat războiul din 2008 asupra acestor teritorii.

Poliția de patrulare în munți. Sursa foto: Meduza 
O casă distrusă în satul Gamdlisțkaro. Sursa foto: Meduza 

În unele sate din această zonă locuiesc în jur de o sută de persoane, în altele doar câțiva oameni. În mare parte, locuitorii din această zonă depind de voluntari, care aduc permanent produse și medicamente, ajută la soluționarea problemelor juridice și altele. În majoritatea satelor nu există școli: copiii fiind nevoiți să meargă în alte localități, uneori pe jos prin păduri.

Membrii mișcării georgiene împotriva corupției „Puterea în Unitate” vizitează des această zonă de la granița dintre Georgia și republicile autoproclamate. Aceștia monitorizează situația din regiune și aduc ajutoare umanitare pentru oameni.

Membrii mișcării „Puterea în Unitate” aduc ajutoare umanitare oamenilor din „zona fricii”. Sursa foto: Meduza
O casă din satul Dușeti. Sursa foto: Meduza 
O casă din satul Gumdlisțcaro. Sursa foto: Meduza 
O turmă de oi pe strada unui sat de la frontieră. Sursa foto: Meduza
Nanuli Osioșvili, un locuitor al satului Dușeti. Sursa foto: Meduza