11 companii private din R. Moldova vor investi 17 milioane de lei în Rețeaua Școlilor Model
11 companii private din R. Moldova și-au luat angajamentul public de a contribui la modernizarea sistemului educațional din țara noastră. Acestea vor investi 17 milioane de lei pentru îmbunătățirea infrastructurii și dotarea a 35 de instituții din Rețeaua Școlilor Model.
Anunțul a fost făcut joi, 25 aprilie, în cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii Educației. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, discuțiile cu aceste companii au durat circa șase săptămâni.
Anterior, oficialul a anunțat că la evenimentele dedicate Săptămânii Educației vor participa 11 companii din rândul celor mai mari din R. Moldova, care au promis că vor acorda în acest an sume cuprinse între 1 și 2 milioane de lei fiecare, pentru Rețeaua Școlilor Model.
Rețeaua de Școli Model este un proiect național, lansat în februarie curent de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Inițiativa prevede renovarea și dotarea integrală a 35 de instituții de învățământ general din țară, cu scopul de a crește accesul elevilor din medii defavorizate la educație de calitate. În special, sunt vizați tinerii din localitățile mici din mediul rural.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit UNICEF Moldova, cele 35 de instituții de învățământ general din țară, câte una din fiecare raion, urmează a fi renovate totalmente și dotate cu tot ce este necesar pentru a asigura calitatea procesului de studiu și corespunderea la cele mai înalte standarde în domeniu. Aceasta înseamnă investiții în infrastructură, modernizarea conținuturilor educaționale, echipamente digitale de ultimă generație, săli de curs și laboratoare performante, terenuri de sport, transport, alimentație gratuită, etc.
La selectarea școlilor s-a ținut cont de mai multe criterii, inclusiv ca numărul de elevi care își fac studiile în aceste instituții să nu fie mai mic de 500 și școlile să dispună de 200 de locuri libere pentru a primi elevi din alte localități. Părinții care vor decide să-și transfere copii din școlile mici la aceste instituții vor primi lunar o indemnizație în valoare de 1.000 de lei, timp de doi ani.
Investițiile necesare pentru crearea Rețelei se ridică la 70 milioane de euro, până pe 10 februarie fiind identificate 14,5 milioane de euro. În cadrul primei etape, vor fi incluse zece instituții.