Ziua tăcerii, înainte de turul doi al alegerilor locale generale. Ce amendă riscă cei care fac agitație

Ziua tăcerii, înainte de turul doi al alegerilor locale generale. Ce amendă riscă cei care fac agitație
Sursa foto: Radio Moldova

Sâmbătă, 18 noiembrie, este ziua tăcerii în R. Moldova, fiind interzisă agitația electorală pentru turul doi al alegerilor locale generale și alegerilor repetate în unele localități din țară, care vor avea loc în această duminică, 19 noiembrie.

Potrivit Codului electoral, astăzi și mâine, 18-19 noiembrie, agitația electorală este strict interzisă.

17 noiembrie a fost ultima zi în care au fost admise acțiuni de agitație electorală pentru turul doi al alegerilor locale generale și a alegerilor repetate.

Conform prevederilor Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

De asemenea, administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe Internet. De asemenea, difuzorii și distribuitorii de publicitate au obligația de a înlătura/retrage tot afișajul electoral și alte materiale publicitare electorale, excepție făcând materialele elaborate de organele electorale.

Totodată, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Conforma art. 52 din Codul contravențional nr. 218/2008, continuarea agitației electorale în zilele menționate se sancționează cu amendă de la 40 la 60 de unități convenționale aplicată persoanei fizice (echivalentul a 2.000 - 3.000 de lei) și cu amendă de la 100 la 150 de unități convenționale aplicată  persoanei juridice (echivalentul a 5.000 - 7.5000 de lei).

Citește și: Alegerile locale generale, turul doi: Profilul candidaților la funcția de primar

Turul doi al alegerilor locale generale va avea loc în această duminică, 19 noiembrie și se va desfășura în 273 de localități din țară. Conform informațiilor statistice, din cei 544 de candidați la funcția de primar, 488 sunt desemnați de partide politice (348 bărbați și 140 femei), iar 56 sunt independenți (38 bărbați și 18 femei).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În buletinul de vot vor fi înscriși câte 2 candidați, cei care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova, din raionul Drochia și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinul de vot, va fi înscris câte un singur candidat.

Din numărul total al candidaților, 158 sunt femei (29,05%) și 386 sunt bărbați (70,95%).