Ziua mondială de combatere a hepatitei. În 2023, în R. Moldova au fost înregistrate peste 2.800 de cazuri

Ziua mondială de combatere a hepatitei. În 2023, în R. Moldova au fost înregistrate peste 2.800 de cazuri
Sursa foto: Getty Images

În fiecare an, la 28 iulie este marcată Ziua mondială de combatere a hepatitei, prin care se trage atenția la necesitatea unei implicări mai active a societății civile, autorităților, populației în acțiuni de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030. În acest an, evenimentul se desfășoară sub genericul „Este timpul pentru acțiune” și evidențiază necesitatea unei colaborări pentru extinderea accesului la diagnostic și tratament.

Hepatita virală este una dintre bolile transmisibile pentru care decesele sunt în creștere. Aproximativ 1,3 milioane de oameni au murit de hepatită virală în 2022, similar cu numărul de decese cauzate de tuberculoză.

Anul trecut, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în R. Moldova au fost înregistrate 2.807 cazuri de hepatite virale, inclusiv 55 forme acute și 2.752 cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale acute și cronice înregistrate în 2023 – 99,3% revin hepatitelor virale B, C și D, câte 0,1% – hepatitelor virale A, E și 0,5% cazuri alte tipuri de hepatite virale.

„În republică este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator. Din octombrie 2020, este implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic, sporind accesibilitatea populației la testare. Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale”, anunță ANSP.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul estimat de decese din cauza hepatitei virale a crescut de la 1,1 milioane, în 2019, la 1,3 milioane, în 2022. Hepatita B a cauzat 83% din aceste decese, iar hepatita C – 17%. Doar 1 din 4 persoane care trăiesc cu hepatită virală B a fost diagnosticată și doar 1 din 5 a primit tratament adecvat.

În mod similar, doar 1 din 2 persoane care trăiesc cu hepatită virală C a fost diagnosticată și doar 1 din 6 s-a vindecat. Este vital să aducem serviciile de prevenire și tratament al hepatitei virale mai aproape de comunități la nivelul asistenței medicale primare pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea.