Ziua Mondială a Sindromului Down: Mesajele conducerii țării pentru oamenii-soare
Anual, pe data de 21 martie este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down. În acest context, președinta Maia Sandu a îndemnat părinții să discute cu copiii lor despre prietenie și nediscriminare, premierul Dorin Recean a transmis că trebuie să ne susținem și să creăm un mediu mai sigur, cu oportunități egale pentru toți, iar șeful Legislativului a povestit despre experiența pe care a trăit-o alături de copiii-soare.
„Speranța mea e să ajungem împreună la ziua în care această diagnoză să nu mai fie o sentință. Să ne inspirăm de la bunătatea copiilor și adulților cu sindromul Down și să le susținem pasiunile; să le descoperim curiozitățile și să îi ajutăm să viseze”, a scris președinta.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Pe 13 ianuarie 2024, Maia Sandu a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene”, care este însoțit de o recompensă de 30.000 de euro. În cele din urmă, premiul bănesc a ajuns pe contul organizației „Prietena Mea” - o portavoce a copiilor cu sindromul Down.
„Îmi doresc să oferim cu toții ajutor, în loc de stereotipuri, și incluziune, în locul separării. Tocmai de aceea am ales ca premiul „Timișoara pentru Valori Europene” să fie donat unei organizații care promovează incluziunea copiilor cu sindromul Down. Pe această cale, vă îndemn să susțineți și voi „Prietena mea”, fondată de Ludmila Adamciuc, dar și alte organizații care sprijină acești copii”, a conchis șefa statului.
Potrivit șefului Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, această zi ne reamintește că trebuie să ne susținem și să creăm un mediu mai sigur, cu oportunități egale pentru dezvoltarea și bunăstarea tuturor persoanelor.
„Am cunoscut-o pe Beatrice acum câteva luni, când a venit la Guvern împreună cu mama și bunica, pentru a dona „ABC-darul Egalități” în cadrul campaniei „Biblioteca de sub brad”. M-a cucerit prin zâmbetul molipsitor și dragostea sa pentru oameni și cărți. Beatrice este o sursă de inspirație pentru noi toți. Ea ne învață că suntem diferiți și că trebuie să valorificăm diversitatea noastră”, a scris premierul.
Tot astăzi, Parlamentul găzduiește expoziția de fotografii cu genericul „Suntem diferiți, dar la fel” - un proiect inedit, care include 31 de fotografii cu copiii-soare de la Asociația obștească „Sunshine” și artiști autohtoni. Igor Grosu a menționat că pe majoritatea copiilor i-a cunoscut personal anul trecut, în cadrul atelierului de pictură „Soarele din ochii copiilor”.
„De ziua Ziua Internațională a Sindromului Down, le-am mulțumit părinților care au venit la ședința Parlamentului pentru că ne reamintesc că incluziunea începe de la noi, fiecare dintre noi poate și trebuie să contribuie la o societate mai incluzivă. Fiecare dintre noi putem contribui la acceptarea acestor copii. E de datoria noastră să acceptăm și sa valorificăm diversitatea, să oferim oportunități egale”, a precizat speakerul Parlamentului.
Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii.