Ziua mondială a mișcării pentru sănătate. Cetățenii sunt îndemnați să practice activități fizice regulate

Ziua mondială a mișcării pentru sănătate. Cetățenii sunt îndemnați să practice activități fizice regulate
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Anual, pe 10 mai, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează Ziua mondială a mișcării pentru sănătate. Scopul acestei zile este sporirea nivelului de conștientizare referitor la beneficiile activității fizice pentru dezvoltare și sănătate pe parcursul vieții.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) precizează că activitatea fizică insuficientă este responsabilă pentru 3,2 milioane de decese în întreaga lume, devenind astfel al patrulea factor de risc important pentru mortalitatea globală. De asemenea, inactivitatea fizică este responsabilă de aproximativ 6% din povara bolilor coronariene, 7% – de diabet de tip 2, precum și 10% – de cancer de sân și de colon.

OMS oferă recomandări pentru diferite grupuri de populație:

  • adulții sunt încurajați să practice activități fizice aerobe de intensitate medie de o durată minimă de 150-300 de minute pe săptămână, sau nu mai puțin de 75-150 de minute pe săptămână de activitate fizică viguroasă;
  • copiii și adolescenții de 5-17 ani sunt încurajați să practice zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică cu intensitate moderată până la viguroasă și cel puțin 3 zile pe săptămână să practice activități fizice de intensitate viguroasă, sau activități care întăresc mușchii și oasele;
  • gravidele sunt încurajate să mențină o activitate fizică regulată pe tot parcursul sarcinii și după naștere;
  • sunt evidențiate beneficiile valoroase pentru sănătate ale activității fizice pentru persoanele care trăiesc cu dizabilități, iar seniorii (cu vârsta de peste 65 de ani) sunt sfătuiți să practice activități care pun accentul pe echilibru, coordonare, precum și pe întărirea mușchilor pentru a preveni căderile și a-și îmbunătăți starea de sănătate.

Cele mai recente estimări globale arată, că aproape o treime (31%) din populația adultă a lumii și 81% dintre adolescenți nu îndeplinesc aceste recomandări.

La nivel european, circa 45% dintre adulți nu practică niciun fel de activitate fizică. Aproximativ, un milion de decese din regiunea europeană a OMS, anual, este atribuit inactivității fizice, ca și principalii factori de risc pentru îmbolnăvire.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În R. Moldova, potrivit Studiului prevalenței factorilor de risc a bolilor netransmsibile (STEPS, 2024), circa 9,1% din populația adultă nu îndeplinesc recomandările OMS privind activitatea fizică, iar durata medie totală a activității fizice zilnice autoraportate a constituit 217,8 minute (194,1 minute pentru femei și 241,3 minute pentru bărbați). De asemenea, doar 1 din 6 adolescenți de 11 – 15 ani practică activitate fizică regulată, de 60 minute pe zi (Studiului HBSC Moldova 2022).

Creșterea nivelului de activitate fizică poate avea beneficii considerabile atât pentru sănătate, cât și economice, inclusiv: o creștere a speranței de viață, mai puține cazuri de boli netransmisibile și cheltuieli mai mici pentru îngrijirea sănătății.

„Mișcare pentru sănătate” se referă la activitatea fizică moderată până la viguroasă, pe care oricine și oriunde o poate desfășura. Orice tip de activitate fizică, cum ar fi: mersul pe jos, dansul, yoga, ciclismul, jocuri sportive –  contribuie la promovarea unui mod de viață activ și sănătos la orice vârstă.

ANSP recomandă următorii pași pentru dezvoltare și sănătate pe parcursul vieții:

  • 10 + 10 + 10: adăugați treptat câte 10 minute de activitate fizică pentru a vă atinge obiectivul zilnic de minim 30 de minute;
  • Bucurați-vă de fiecare anotimp și variați activitatea fizică în mod corespunzător. Ori de câte ori este posibil, alegeți să mergeți cu bicicleta la școală sau la serviciu;
  • Dacă faceți naveta cu autobuzul sau troleibuzul, alegeți să coborâți cu una sau două stații înainte și să mergeți pe jos;
  • Încercați câteva exerciții de echilibru și faceți întinderi în timp ce vă spălați pe dinți sau priviți televizorul;
  • Urcați scările pe jos;
  • Dansul și grădinăritul, activitățile casnice – sunt activități fizice moderate. Includeți astfel de activități în viața de zi cu zi, alături de mersul pe jos și alte forme de activități fizice;
  • Faceți pauze scurte de 3-5 minute la locul de muncă pentru mișcare, exerciții de întindere, așezări, mers, etc. Acestea vor ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și a activității musculare.