Zeci de arbori de tuia din sectorul Ciocana s-au uscat. Ion Ceban, despre concluzia expertizei: „Au fost otrăviți”

Zeci de arbori de tuia din sectorul Ciocana s-au uscat. Ion Ceban, despre concluzia expertizei: „Au fost otrăviți”
Captură de ecran. Sursa foto: Ion Ceban / Facebook

Peste 100 de arbori de tuia din sectorul Ciocana al capitalei s-au uscat la începutul lunii mai. Expertiza realizată de laboratorul dendrologic al Grădinii Botanice Naționale (institut) „Alexandru Ciubotaru” a constatat prezența urmelor de monoxid de azot și dioxid de sulf la rădăcina a 104 din cei 113 arbuști de pe strada Mihail Sadoveanu. Primarul general al capitalei a anunțat că rezultatele demonstrează că arborii au fost otrăviți, însă directorul Grădinii Botanice, Iurie Roșca, a explicat că substanțele au rezultat în urma unor ploi acide.

Arborii, plantați de trei ani, s-au îmbolnăvit pe parcursul unei săptămâni. Cazul a fost semnat la începutul lunii mai. Potrivit autorităților municipale, înaintea sărbătorilor pascale, starea vegetativă a arborilor de tuia era bună, procesul de degradare a acestora fiind descoperit după trecerea acestor sărbători.

După o inspecție realizată la fața locului, specialiștii întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” au constatat că procesul de uscare a fost provocat de factori externi și au solicitat o expertiză efectuată de Grădina Botanică. Rezultatele acesteia au fost publicate astăzi, 27 mai.

Pentru stabilirea cauzelor uscării în masă a arborilor, cercetătorii științifici au preluat probe de sol și frunziș cu ramuri. Analizele de laborator au constat urme nocive de monoxid de azot și dioxid de sulf. În reacție cu apa, alți acizi și cu oxigenul, cele două substanțe formează acidul sulfuric și acidul azotic - acizi nocivi care au dus la uscarea bruscă și rapidă a arborilor

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„În concluzie, RECOMANDĂM extragerea exemplarelor uscate cu plantarea pe acest aliniament a altor exemplare de arbori de alee rezistenți la acest fenomen nociv care este devastator pentru taxonii de conifere in speță”, se menționează în documentul emis de către Grădina Botanică.

Deși în expertiză nu se stipulează că ar fi vorba de o acțiune premeditată, primarul capitalei, Ion Ceban, a scris într-o postare publicată pe Facebook că arborii au fost otrăviți.

„Sper că făptașii vor fi găsiți. Și îmi este trist și rușine când unii se bucură dacă în oraș se întâmplă ceva. În loc să pună mâna și să construim împreună, ei se comportă ca niște vandali”, a menționat Ion Ceban.

Directorul Grădinii Botanice, Iurie Roșca, a precizat pentru AGORA că substanțele nu au fost administrate intenționat. Potrivit acestuia, de vină a fost ploaia acidă din luna martie - când arborii de tuia intrau în perioada vegetativă și erau destul de firavi. Totodată, responsabilul a explicat că altă vegetație din zonă nu a fost afectată de ploaie întrucât „așa a fost fluxul”.

Anterior, conducerea de la „Spații Verzi” a solicitat deschiderea unei anchete și identificarea persoanelor vinovate de uscarea arborilor.