Zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE: „Moldovenii sunt europeni și merită să trăiască liber”
Astăzi R. Moldova marchează zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Pe parcursul acestor zece ani, peste 2.156.882 de cetățeni moldoveni au călătorit în spațiul Schengen cu pașaportul biometric, efectuând 31.248.082 de călătorii. Astfel, în medie, fiecărei persoane i-au revenit câte 15 călătorii.
„De zece ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană. Moldovenii sunt europeni și merită să trăiască liber, să călătorească unde vor, să muncească unde vor, așa ca toți cetățenii europeni. Este esențial să devenim stat membru al UE nu doar ca libera circulație să rămână garantată, ci și pacea, bunăstarea și democrația”, a precizat președinta Maia Sandu.
Din punct de vedere financiar, moldovenii au evitat cheltuieli de minim 270 milioane de euro, bani pe care ar fi trebuit să îi achite pentru procedurile de obținere a vizelor. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizate de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS).
„Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene, timpul mediu pentru eliberarea unei vize este de 15 zile. Aici nu se ia în calcul timpul pe care fiecare din noi l-a avut ca să adune documente, chitanțe, certificate, să-și facă programare. Deci era destul de mult timp pentru depunerea acestor documente și mulți dintre noi nici nu știau dacă vor obține sau nu viza. Timpul nu poate fi estimat în bani, dar am făcut un calcul cu privire la cheltuieli. Estimativ, peste 31 de milioane de călătorii pentru 2,1 milioane de cetățeni ar fi însemnat cel puțin șapte milioane de vize. Dacă ne uităm la prețul de atunci și de astăzi – este de 35 de euro cel mai mic. Deci, cel puțin 270 de milioane de euro i-am economisit”, a declarat directorul IPRE, Iulian Groza, citat de IPN.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit directorului executiv al IPIS, Vadim Pistrinciuc, ziua în care cetățenii noștri au obținut dreptul de a călători în țările Uniunii Europene fără vize a fost o victorie pentru toți moldovenii.
„Sunt generații care s-au deprins cu aceste beneficii și nu înțeleg adevărata lor valoare. Or, au fost lucruri rele – rețele de traficanți care exportau forță de muncă prin munți, prin râpi, peste lacuri. Zeci și sute de cetățeni erau victime ale acestor rețele. Astăzi lucrurile acestea sunt în trecut. Regimul fără vize pentru toți oamenii acestei țări mai înseamnă conectarea la economia globală, la economia europeană. Pentru un cetățean al R. Moldova este foarte simplu să meargă, să vadă, să studieze, să exploreze posibilitățile, să-și vândă marfa, să stabilească legături”, a spus Vadim Pistrinciuc.
Regimul liberalizat de vize cu UE a fost instituit la 28 aprilie 2014, astfel fiind abolită obligația de a deține viză de scurtă durată pentru cetățenii R. Moldova, posesori ai pașapoartelor biometrice, care călătoresc în Spațiul Schengen.
Acest lucru a fost posibil prin asigurarea implementării condiționalităților Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize oferit R. Moldova la 24 ianuarie 2011, în cadrul Dialogului Republica Moldova - UE privind liberalizarea regimului de vize, lansat la 15 iunie 2010.