Vremea rece crește prețul gazelor în Europa
Prețurile de referință la gazele naturale din Europa înregistrau luni, 1 decembrie 2024, a doua sesiune consecutivă de creștere, prognoza meteo arătând temperaturi mai scăzute în multe zone de pe continent, transmite Agerpres.ro care face referire la Boomberg. Între timp, stocurile de combustibil scad într-un ritm mai rapid decât de obicei.
Astfel, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale au urcat luni cu 2,3%, la 48,90 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).
După o perioadă de vreme blândă, temperaturile mai scăzute ar urma să revină săptămâna viitoare în Europa de Vest, extinzându-se apoi rapid spre continent, conform datelor Maxar Technologies. Aceste evoluţii ar urma să majoreze cererea pentru căldură, punând presiune pe cotaţiile la gaze. De asemenea, preţul mai ridicat al ţiţeiului afectează cotaţiile futures la gaze naturale, traderii monitorizând riscurile la adresa livrărilor globale de energie, pe fondul conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Între timp, stocurile de combustibil în Europa scad într-un ritm mai rapid decât de obicei, complicând potențial eforturile de refacere a stocurilor de anul viitor.
În prezent, facilitățile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporție de doar 85%, față de un nivel de 95% în perioada similară a anului trecut, iar Uniunea Europeană (UE) a decis să revizuiască în creștere, până în februarie, obiectivul pentru stocurile de gaze, pentru a se asigura că este pregătită adecvat în 2025.
„Există riscul creșterii cotațiilor futures la gaze naturale, vremea rece reducând deja stocurile”, au apreciat luni analiștii Bloomberg Intelligence, Patricio Alvarez și Joao Martins.
De asemenea, aceștia se aşteaptă ca facilităţile de stocare a gazelor din Europa să fie pline în proporție 39% la finalul sezonului, în absența unor temperaturi scăzute extreme, complicând campania de umplere de vara viitoare și intensificând concurența cu Asia pentru combustibil.