„Vreau să vorbesc liber în societate”. Câte persoane au absolvit Programul național de studiere a limbii române
Circa 5.300 de persoane din cele peste 12.700 care s-au înscris la Programul național de studiere a limbii române, au absolvit deja cursurile. Printre participanți se numără și Elena Cravcenco, care spune că vrea să poată vorbi liber româna în societate și să se simtă încrezută în capacitățile sale lingvistice.
„Am aflat multe lucruri interesante. Suntem o echipă, discutăm foarte mult. Vrem să fim elevi, ca la școală, să aflăm ceva interesant și nou. Toți avem emoții, dar vreau să vorbesc liber în societate și să fiu sigură în vorba mea. Aș recomanda tuturor să prelungească învățătura atât în limba română, cât și în orice altă limbă, fiindcă este un un mod de viață. Învățăm în fiecare zi, toată viața”, a menționat participanta.
Programul național de studiere a limbii române, lansat în 2023, este destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. La ediția din anul 2024 s-a înscris un număr record de persoane, cele mai multe cereri fiind depuse de către rezidenții din Chișinău (6.911), UTA Găgăuzia (1.586), municipiul Bălți (682) și Tiraspol (622). Alte 2.971 de cereri au fost depuse de către persoane din celelalte raioane ale țării.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Cele mai multe persoane înscrise, 3.284 la număr, activează în domeniul educației 3.284. Alte 2.444 persoane vin din domeniul economiei – 2.244, 867 - din medicină, 759 - din administrația publică centrală și locală, 682 - din domeniul artelor – 682; 446 - din domeniul justiției, iar 4.484 - din alte domenii.
Cursurile de limba română sunt gratuite și se organizează atât cu prezență fizică, cât și online, până în decembrie 2024. Durata unui curs constituie în medie 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică al participantului.
La final, participanții obțin un certificat cu indicarea nivelului de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.