VOX/ 15 ani de la 7 aprilie 2009. Ce cunosc tinerii din Chișinău despre evenimentele de atunci
Astăzi se împlinesc 15 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009, care au marcat pentru totdeauna istoria R. Moldova. Pe 6 aprilie, mii de tineri, dornici de schimbare, au ieșit la proteste, pentru a-și manifesta dezacordul față de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, când Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) a câștigat aproape 50% din voturi, obținând astfel a treia oară consecutiv majoritatea în Legislativ. Manifestațiile pașnice au degenerat a doua zi în acțiuni violente.
Unii manifestanți, despre care se spune că ar fi fost provocatori, au pătruns în Parlament și în Președinție, incendiind cele două clădiri. Poliția din capitală a intervenit, utilizând tunuri de apă și gaze lacrimogene, acțiuni la care protestatarii au răspuns cu un „bombardament” cu pietre. Spre seară, când situația deja se calmase, forțele de ordine au intervenit să curețe străzile de manifestanții care încă nu plecaseră acasă. Sute de tineri au fost reținuți și trecuți în comisariate prin „coridoarele morții”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Totuși, unii tineri nu s-au mai întors acasă vii. Printre aceștia se numără Valeriu Boboc, în vârstă de 23 de ani, care a fost ucis în bătaie de către polițiști chiar în fața Guvernului. Lovitura fatală a fost aplicată de Ion Perju, care, deși a fost condamnat, nu a mai ajuns după gratii. Alți tineri au fost găsiți fără suflare cu urme de moarte violentă, însă decesele acestora nu au fost legate niciodată oficial cu protestele din 7 aprilie.
La un deceniu și jumătate, responsabilii pentru dezordinile în masă nu au fost găsiți, rămânând mai multe întrebări decât răspunsuri. În contextul în care manualele de istorie din țara noastră tac sau prezintă informații vagi despre acele evenimente, ziar.md a cutreierat centrul Chișinăului și a aflat ce cunosc tinerii despre 7 aprilie.