Votul prin corespondență. Detalii de la Președinție și reacția opoziției

Votul prin corespondență. Detalii de la Președinție și reacția opoziției
Imagine - simbol

Votul prin corespondență este o „solicitare fermă din partea diasporei noastre” și moldovenii din SUA și Canada ar putea fi primii care vor beneficia de acest „proces-pilot”. Cel puțin asta spune Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu, potrivit căruia, pilotarea votului prin corespondență în SUA și Canada „ne va permite să îmbunătățim procesul”. De cealaltă parte, opoziția extraparlamentară declară că votul prin corespondență doar pentru anumite țări ar fi „o discriminare a cetățenilor” sau „un dezastru”.

Președinta Maia Sandu a declarat, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, că Parlamentul ar putea adopta în curând votul prin corespondență pentru ca la alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea R. Moldova în UE să participe cât mai mulți cetățeni, inclusiv din diasporă.

Unii reprezentanți ai opoziției extraparlamentare au venit cu reacții critice la anunțul președintei. Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, a scris că votul prin corespondență „este o discriminare evidentă a cetățenilor noștri din alte țări”. Președintele Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban, susține că votul prin corespondență va fi „un dezastru”, iar Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, spune că votul prin corespondență doar pentru concetățenii aflați în câteva țări este „o încălcare flagrantă a principiilor constituționale și legale ale statului nostru”.

În acest sens, Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu,  a venit cu câteva precizări referitor la intenția autorităților de adoptare a votului prin corespondență pentru anumite țări.

„Votul prin corespondență este o solicitare fermă din partea diasporei noastre. (...) În SUA și Canada distanțele sunt foarte mari și descurajează participarea la vot. Totodată, în aceste țări deja se implementează votul prin poștă și moldovenii cunosc această modalitate de vot. Pilotarea votului prin corespondență în aceste state ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor să-l aplicăm la nivel global. (...) Concomitent, trebuie să deschidem mai multe secții de vot decât anterior în țările unde locuiește un număr mare de moldoveni, pentru a evita rândurile și dificultățile în procesul de vot”, declară șeful de Cabinet al președintei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană urmează să aibă loc în aceeași zi. Președinta Maia Sandu susține că autoritățile ar putea introduce „votul prin corespondență”, astfel ca la alegerile din toamnă să voteze cât mai mulți cetățeni din diasporă.

Cetățenii din diasporă ar putea vota prin corespondență la alegerile din toamnă, anunță președinta țării
Alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană urmează să aibă loc în aceeași zi. Președinta Maia Sandu susține că autoritățile ar putea introduce „votul prin corespondență”, astfel ca la alegerile din toamnă să voteze cât mai mulți cetățeni din diasporă.…