Votat în lectură finală: Măsuri de facilitare a construcției de cheiuri temporare pe râurile Prut și Nistru

Votat în lectură finală: Măsuri de facilitare a construcției de cheiuri temporare pe râurile Prut și Nistru
Sursa foto: mold-street.com

Măsuri de facilitare a construcției de cheiuri temporare pe căile navigabile interne au fost aprobate de Parlament în lectura a doua, joi, 17 august. Proiectul de modificare a unor acte normative a fost susținut de 54 de deputați.

Potrivit proiectului, scopul modificărilor constă în „eliminarea barierelor administrative în cadrul normative care reglementează activitățile de îmbarcare, debarcare a pasagerilor, precum și încărcare, descărcare, depozitare, export, import al mărfurilor agricole la cheiurile temporare, situate în afara complexului portuar Giurgiulești”.

„Inițiativa legislativă a fost elaborată urmare a mai multor solicitări venite din partea reprezentanților mediului de afaceri, care au invocat dificultățile de ordin administrativ întâmpinate la transportul de mărfuri și pasageri pe căile navigabile interne. De asemenea, aceste modificări legislative sunt necesare reieșind din considerentul că, din cauza războiului, mărfurile agricole nu mai pot fi transportate prin intermediul porturilor din Ucraina”, au argumentat autorii proiectului.

Conform prevederilor proiectului, vor fi abrogate restricțiile privind interzicerea circulației transportului naval pe căile navigabile interne. Astfel, pe râurile Nistru și Prut, fâșia de teren de 30 de metri va putea fi utilizată pentru navigație și amenajarea cheiurilor temporare.

Citește și: Autoritățile moldovenești vor să construiască trei cheiuri pe Prut pentru a facilita tranzitul de cereale ucrainene

Navele care vor naviga pe căile navigabile interne vor trebui să aibă certificatul de navigație interioară. Este un termen nou introdus în legislație care definește certificatul eliberat navei supuse inspecției, care atestă că nava corespunde cerințelor tehnice.

Totodată, se vor dispune măsuri de menținere a parametrilor șenalului navigabil și se va permite desfășurarea operațiunilor de vămuire la cheiurile temporare.

În același timp, va fi interzisă comercializarea sedimentelor solide – nisip, prundiș, pietriș, pietre – obținute în urma lucrărilor la șenalul navigabil și amenajarea cheiurilor temporare cu restituirea acestora în avalul râurilor din care au fost extrase sedimentele.