Volodimir Zelenski a semnat decretele care prevăd prelungirea legii marțiale și a mobilizării generale

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat astăzi decretele care prevăd prelungirea legii marțiale și a mobilizării generale cu încă 30 de zile.
Întrucât termenul ambelor legi urma să expire la data de 9 mai curent, acestea vor rămâne valabile până pe 6 august.
De menționat că legea marțială și mobilizarea generală sunt prelungite pentru a cincisprezecea oară. Rada Supremă a Ucrainei a votat în favoarea deciziei pe 16 aprilie, la o zi distanță după ce liderul de la Kiev a depus proiectele.
Deputatul Egor Cernev, care deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei Radei Supreme pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, a precizat pentru postul de televiziune „Rada” că legea marțială ar putea fi ridicată dacă va fi instaurată pacea. Potrivit acestuia, Legislativul de la Kiev se poate întruni în orice zi și poate vota pentru a pune capăt legii marțiale, fără să aștepte sfârșitul acestor 90 de zile.
Concomitent, Cernev a explicat că ridicarea legii marțiale în timpul războiului ar putea schimba funcționarea aparatului de stat. În special, o astfel de decizie va afecta activitatea administrațiilor militaro regionale și finanțarea armatei ucrainene.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Legea marțială a fost introdusă în Ucraina la data de 24 februarie 2022 - zi în care a început invazia pe scară largă a Rusiei. Aceasta presupune un regim juridic special, care prevede acordarea mai multor competențe autorităților centrale, comandamentului militar, administrațiilor militare și organelor locale de autoguvernare, necesare pentru a preveni amenințarea.
Tot atunci, a fost anunțată și mobilizarea generală - un mecanism operațional de reînnoire a componenței Forțelor Armate ale Ucrainei, care se desfășoară simultan pe întreg teritoriul țării vecine. În această perioadă, toți cetățenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani (în principal bărbați), apți de îndeplinirea serviciului militar, sunt supuși mobilizării.
Conform Constituției ucrainene, alegerile prezidențiale și cele parlamentare nu pot fi organizate la mai puțin de șase luni de la ridicarea legii marțiale.
Totodată, potrivit șefului Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, Oleg Didenko, organizarea scrutinelor în Ucraina depinde și de pregătirea infrastructurii electorale. Prin urmare, chiar și în cazul în care legea marțială ar fi ridicată, perioada de pregătire pentru alegeri ar putea dura mai mult de șase luni.