Vineri, 13: Zi cu ghinion sau vestitor al norocului? Superstiții

Vineri, 13: Zi cu ghinion sau vestitor al norocului? Superstiții
Sursa foto: Fanatik

Când vine vorba de ghinion, există puține superstiții la fel de răspândite în cultura occidentală precum cea de vineri, 13. La fel ca încrucișarea căilor cu o pisică neagră și spargerea unei oglinzi, noțiunea de zi care poate aduce nenorocire este profund înrădăcinată.

În timp ce vineri 13 poate părea un fenomen rar, calendarul nostru gregorian înseamnă că data de 13 a oricărei luni este puțin mai probabil să cadă într-o zi de vineri decât în ​​orice altă zi a săptămânii.

Nu este, însă, o superstiție universală: în Grecia și în țările de limbă spaniolă, marți, 13, este considerată o zi de ghinion, în timp ce în Italia vineri, 17, este întâmpinată cu frică, scrie Newsweek.

La fel ca multe superstiții care au evoluat de-a lungul timpului și de-a lungul culturilor, este dificil de identificat cu precizie originile zilei de vineri, 13.

De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion

Ceea ce se știe, totuși, este că atât vineri, cât și numărul 13, au fost considerate ghinioniste în anumite culturi de-a lungul istoriei.

Puterea tulburătoare a cifrelor a fost cimentată prin povestea Cina cea de Taină, la care au participat Iisus Hristos și discipolii săi în Joia Mare.

Al 13-lea și cel mai infam oaspete care a sosit, Iuda Iscarioteanul, a fost discipolul care L-a trădat pe Iisus, ducând la răstignirea Sa în Vinerea Mare.

În tradiția biblică, conceptul de vineri cu ghinion se întinde chiar mai departe decât crucificarea: se spune că vineri este ziua în care Adam și Eva au mâncat fructul interzis din Arborele Cunoașterii; ziua în care Cain și-a ucis fratele, Abel; în ziua în care Templul lui Solomon a fost dărâmat; și ziua în care chivotul lui Noe a pornit în marele Potop.

Cifra 13, un vestitor al norocului

Totuși, există dovezi că atât vineri, cât și numărul 13, au fost considerate de mult timp ca un vestitor al norocului.

În vremurile păgâne, de exemplu, vineri se credea că are o asociere unică cu femininul divin.

Primul indiciu poate fi găsit de fapt în numele zilei lucrătoare Friday, care derivă din engleza veche și înseamnă „ziua lui Frigg”.

Atât Regina Asgardului, cât și o puternică zeiță a cerului în mitologia nordică, Frigg (cunoscută și sub numele de Frigga) a fost asociată cu dragostea, căsătoria și maternitatea.

Frigg a oferit protecție caselor și familiilor, a menținut ordinea socială și a putut țese soarta așa cum a făcut norii.

Ea poseda, de asemenea, arta profeției și putea dărui sau înlătura fertilitatea.

Pe de altă parte, Freyja, zeița iubirii, fertilității și războiului cu care Frigg a fost adesea confundat, a fost înzestrată cu puterea de a face magie, de a prezice viitorul și de a determina cine va muri în lupte și se spunea că călărește un car. trase de două pisici negre.

Aceste zeițe au fost venerate pe scară largă în toată Europa și, datorită acestor asociații, vineri a fost considerată o zi norocoasă pentru căsătorie de către nordici și teutoni.

Superstiții legate de vineri, 13

Există și o serie de superstiții legate de ziua de vineri 13, acestea fiind cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.

În această zi de vineri, 13, încearcă să nu te aventurezi, să nu călătorești și să îți continui ziua cu precauție.

Încearcă să porți ceva roșu pentru a ține deochiul și răul deoparte și poartă ceva de aur, deoarece cest metal prețios de ferește de lucruri negative.

Nu te tunde în ziua de vineri, 13, ca să nu ai un necaz în familie.