„Poziția clară” a Ungariei. Orban susține că UE nu trebuie să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina

„Poziția clară” a Ungariei. Orban susține că UE nu trebuie să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina
Sursa foto: Facebook/Orbán Viktor

UE nu trebuie să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina, a declarat vineri, 10 noiembrie, premierul Ungariei Viktor Orban, subliniind că aceasta este „poziția clară” a Ungariei în această chestiune. Anunțul, făcut într-un interviu acordat Kossuth Radio, vine la două zile după ce Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, imediat ce Kievul îndeplinește condițiile finale, scrie Reuters.

Liderii țărilor UE urmează să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă acceptă recomandarea Comisiei. O astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului comunitar, Ungaria fiind considerată principalul obstacol.

În interviul de vineri, Orban a mai declarat că o dispută între Bruxelles și Budapesta în legătură cu suspendarea fondurilor destinate Ungariei nu poate fi legată în niciun fel de sprijinul Ungariei pentru negocierile de aderare a Ucrainei la UE.

„Aș dori să precizez foarte clar că respingerea de către Ungaria a începerii negocierilor cu Ucraina cu privire la aderarea la UE nu face obiectul unei înțelegeri comerciale. Nu poate fi legată de problema fondurilor pe care Ungaria este îndreptățită să le primească”, a spus liderul maghiar.

Ungaria, scrie Reuters, se confruntă cu o stagnare economică în acest an și cu un deficit bugetar tot mai mare, în timp ce încearcă să reducă rata mare a inflației – cea mai mare din Europa, care a atins un vârf de peste 25% în primul trimestru.

În vreme ce Comisia UE a subliniat că Ucraina a făcut progrese extraordinare în ceea ce privește reformarea țării, Kievul trebuie încă să facă progrese în ceea ce privește combaterea corupției, să adopte o lege care să reglementeze activitatea de lobby în cadrul unui plan de acțiune pentru combaterea oligarhilor și să îmbunătățească protecția limbilor minorităților naționale.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este considerat de mulți analiști drept unul dintre aliații fideli ai lui Vladimir Putin în UE. De la începutul războiului în Ucraina, premierul ungar a declarat de mai multe ori că țara sa este neutră față de acest conflict, dar a încercat să blocheze ajutoarele pentru Ucraina și pachetele de sancțiuni impuse lui Vladimir Putin și aliaților săi.

Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare pentru R. Moldova și Ucraina

Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Decizia finală privind începerea negocierilor va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European, care se va desfășura în perioada 14-15 decembrie. Dacă nu vor exista obiecții, negocierile ar putea să înceapă în lunile martie-aprilie 2024.

Totodată, în cazul Georgiei, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară-candidat la aderare, statut pe care R. Moldova și Ucraina l-au primit în 2022.