VIDEO/ Urători la a doua tinerețe. Un grup de seniori din Fălești și-au cusut costume și au mers „cu Capra”

VIDEO/ Urători la a doua tinerețe. Un grup de seniori din Fălești și-au cusut costume și au mers „cu Capra”
Sursa foto: TVN

Cu zâmbetele pe fețe și cu inimile pline de bucurie, un grup de seniori din satul Năvîrneț, raionul Fălești, au mers în prag de Revelion din casă în casă, cu uratul. Costumele tradiționale au fost confecționate manual, chiar în incinta oficiului poștal din localitate, transmite TVN.

Participanții speră că această tradiție nu-și va pierde farmecul și va fi preluată și de generația tânără.

„Am făcut măști împreună cu tot grupul, am confecționat dintr-o mantie de piele, cum se spunea înainte, am cusut nasurile, am făcut masca cu fasole, ca să fie tradițional, cum era înainte, cum am apucat pe vremuri de la bunei, așa vrem și noi să nu se uite”, a povestit pentru TVN locuitoarea satului Năvîrneț, Ecaterina Vidmid.

Urătorii susțin că în acest mod readuc la viață obiceiurile frumoase ale copilăriei lor.

„Am hotărât să înveselim oleacă lumea în sat de sărbători, oleacă chiar să descruntăm frunțile bătrânilor, să aibă o responsabilitate, să aibă unde ieși și am hotărât să facem o activitate de anul nou”, a precizat femeia.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Participanții s-au pregătit de această zi timp de aproape trei săptămâni.

„Am confecționat stănuțe. Stănuțul reprezintă în piesa noastră vânătorul. L-am făcut din stuf, după cum știm noi, după tradițiile satului. Sunt diferite metode, dar am vrut să îl facem în mod tradițional, din floarea stufului. Am umblat pe malul iazului, poate chiar și mai înăuntru, și am tăiat stuful”, a explicat Maria Lăpteanu.

Grupului de urători s-a alăturat și Alexandra, refugiată din Odesa, Ucraina, care locuiește de mai mult timp în Năvîrneț. Deși este orășeancă, femeia a acceptat propunerea de a participa la pregătirea costumelor și de a umbla cu uratul prin sat.

„Eram curioasă. Tradițiile noastre se aseamănă, așa că am decis la fel să particip. La noi, la fel, se colindă în costume. În satele noastre se aseamană cu ceea ce este la voi aici, dar n oraș, de obicei, copiii merg cu colindatul. Cei maturi - nu prea”, a spus Alexandra.

După ce și-au îmbrăcat costumele pregătite cu multă grijă, urătorii au pornit pe strada principală din sat, dansând și cântând.