VIDEO/ Teatrul Național de Operă și Balet a cedat în fața ploii. Director: „Problema acoperișului e gravă”

VIDEO/ Teatrul Național de Operă și Balet a cedat în fața ploii. Director: „Problema acoperișului e gravă”
Sursa foto: Photobank MD / Flickr

Din cauza ploilor abundente înregistrate pe parcursul zilei de sâmbătă, 14 septembrie, acoperișul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” (TNOB) a cedat, iar scena a fost inundată. Cea care a tras semnalul de alarmă a fost soprana Valentina Naforniță, care a publicat și un video în care se vede cum „plouă” în interiorul clădirii.

„Plânge Opera… este strigător la cer. Ce siguranță poate avea artistul pășind pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieşu”? Este dramatic, dar sper măcar ca acum celor ce le pasă de această țară, de istoria și viitorul operei în R. Moldova vor vedea acest lucru ca pe o oportunitate, cel puțin eu așa aș face”, a menționat Valentina Naforniță într-o postare publicată sâmbătă pe Facebook.
0:00
/
Sursa video: Valentina Naforniță / Facebook

La scurt timp, cu o reacție a venit directorul TNOB, Nicolae Dohotaru. Acesta a precizat că două țevi au cedat sub presiunea apei de pe acoperiș, și, deși situația a fost temporar remediată, problema acoperișului este gravă.

„Toate serviciile tehnice au fost la locul lor. Au schimbat, din mers, țeava ruptă în bucăți. Au evacuat apa din acest loc de pe scenă. Am găsit un mic sistem mecanic, care va redirecționa apa rămasă pe acoperiș. (...) Dar, problema acoperișului e gravă și urmează a fi rezolvată la cel mai înalt nivel. Altă soluție nu există”, a scris Nicolae Dohotaru într-o postare.

Totuși, în pofida provocărilor cauzate de ploile abundente, Teatrul Național de Operă și Balet a anunțat că își continuă activitatea și că spectacolul programat pentru seara zilei de duminică, 15 septembrie, se va desfășura conform programului.

Amintim că ploile torențiale de sâmbătă au făcut ravagii în mai multe localități din sudul și centrul țării, inclusiv în capitală. În ultimele 24 de ore, angajații subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au realizat peste 300 de misiuni pentru lichidarea consecințelor intemperiei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Mai mult, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit codul portocaliu de instabilitate atmosferică până în dimineața zilei de luni, 16 septembrie. Dacă până ieri avertismentul era valabil doar în estul țării, acum este vizat întreg teritoriul R. Moldova.

Astfel, până luni, ora 5:00, în toată țara se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale (cantități de apă de 50-60 l/m²). Totodată, se vor semnala intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

În contextul riscului de precipitațiilor abundente și al cantităților mari de apă, autoritățile îndeamnă în mod repetat cetățenii să nu pornească la drum și să urmărească avertizările meteo.

! AICI puteți găsi mai multe recomandări de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). În situații de risc, apelați pentru ajutor Serviciul 112.