VIDEO/ Sonda spațială indiană a ajuns la polul sudic al Lunii

VIDEO/ Sonda spațială indiană a ajuns la polul sudic al Lunii
Sursa foto: Captură de ecran/ YouTube/ @isroofficial5866

Zi istorică pentru India. Miercuri, 23 august, sonda spațială Chandrayaan-3 a aselenizat cu succes pe polul de sud al Lunii. Aterizarea a fost transmisă în direct pe canalul de YouTube al Organizației Indiene de Cercetare Spațială.

Pentru India, aceasta este prima aterizare cu succes a aparatului pe Lună. La nivel mondial, aceasta este prima aterizare a unui rover lunar pe polul de sud al Lunii.

Astfel, India a devenit a patra ţară care a reușit să realizeze o aselenizare controlată, alăturându-se clubului select al puterilor spaţiale format din SUA, Rusia şi China.

„India este acum pe Lună. Am reușit să obținem ceea ce nu a izbutit nicio altă țară. Este un eveniment minunat”, a declarat premierul indian Narendra Modi, care a urmărit transmisiunea momentului istoric din Africa de Sud, unde participă la summitul Brics.
0:00
/

Șeful Organizației Indiene de Cercetare Spațială, Sreedhara Panicker Somanath, a spus că aterizarea reușită a sondei spațiale reprezintă rezultatul muncii unei întregi generații de cercetători de la ISRO.

Stația a fost lansată pe 14 iulie de la locul de lansare Sriharikota pe o rachetă de clasă medie LVM3. Zborul spre Lună a durat aproape trei săptămâni.

Dispozitivul de aterizare Vikram și roverul lunar Pragyan ar trebui să funcționeze pe satelitul Pământului pentru o zi lunară - 14,5 zile pământești, timp în care savanții vor studia activitatea seismică, solul și exosfera Lunii.

Acesta este cea de-a doua tentativă a Indiei de a aseleniza în mod controlat şi vine la doar câteva zile după eşecul misiunii spațiale rusești „Luna-25”.