VIDEO/ Replica unui fermier privind posibila interzicere a cultivării porumbului în sudul țării: Să creștem cânepă?
Fermierul din raionul Căușeni, Sergiu Stefanco, membru în consiliul de administrare al asociației „Forța Fermierilor”, critică inițiativa privind interzicerea cultivării porumbului în sudul țării, solicitând ministrlui Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, să vină și cu propuneri, nu doar cu restricții.
„Asta cum? Cultivăm grâu. Toți agricultorii știu că rentabilitatea e foarte mică, noi practic an de an ieșim la zero cu cultivarea grâului. Floarea soarelui cât să o cultivăm? Și așa o cultivăm o dată la 3-4 ani. Nu este bine pentru sol. Porumbul o să fie interzis. Domnule ministru, ce să cultivăm în sudul țării? Zootehnia este la pământ. Legumicultura - mâncăm legume adus din Turcia. Pomicultura – se scot livezi pe capete în nordul R. Moldova. Viticultura cât de cât stă, doar cei care au vinării și pot vinde, dar și ei au probleme. Ce să cultivăm? Propuneți (...) Veniți cu soluții, nu doar cu interdicții. Cânepă? Ce să cultivăm?”, este replica fermierului Sergiu Stefanco la propunerea lansată de ministrul Agriculturii privind legea ce ar interzice cultivarea porumbului în sudul țării.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, admite că în toamnă o să apară sudul R. Moldova cu problema de culturi de grupa a doua, floarea soarelui, porumb.
„Pentru toată lumea este clar, în ultimii 2000 de ani în sudul R. Moldova precipitații sunt la nivel de 200-300 mm, porumbul are nevoie de 580-600 mm ca să crească. Practic, o să urmeze la nivel de lege să stabilim că dacă în regiunea în care tu cultivi ai precipitații sub 550 mm, nu trebuie să pui porumb. O să ajungem la nivelul ăsta, dacă nu ai agronom să-ți spună lucrul ăsta, la nivel de lege o să spunem că tu nu poți să pui porumb în sudul R. Moldova. Asta nu e de ieri. E de 2000 de ani”, a declarat Bolea.
Vedeți mai jos reacția fermierului Sergiu Stefanco: