VIDEO/ Protest la Basarabeasca. Angajații Căii Ferate cer achitarea restanțelor salariale

VIDEO/ Protest la Basarabeasca. Angajații Căii Ferate cer achitarea restanțelor salariale
Sursa foto: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Angajații Căii Ferate din Basarabeasca organizează marți o acțiune de protest, în cadrul căreia solicită achitarea restanțelor salariale pentru câteva luni.

Potrivit companiei, mii de angajați nu au primit bani de două luni, suma datoriei pentru această perioadă ridicându-se la 90 de milioane de lei.

Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din R. Moldova, citată de Primul în Moldova, a declarat că întârzierile la plata salariilor au început în luna mai a anului trecut, însă contestațiile nu au primit vreun răspuns.

„De aceea, trebuie să ne adresăm Guvernului și președintei, ca să înțeleagă că acești șase mii de muncitori vor să trăiască la fel ca toți ceilalți cetățeni. Dacă apelul nostru nu va fi auzit, nu știm cum vom trăi mai departe”, a declarat președintele Federației Sindicale.
0:00
/
Sursa video: Primul în Moldova / Telegram

Pe 27 decembrie, mai mulți angajați ai Căii Ferate din Moldova (CFM) anunțau pe rețelele sociale că și-au primit lefurile abia pentru luna octombrie. Potrivit unei adresări a Federației Sindicale a Feroviarilor din R. Moldova, până pe 19 ianuarie, doar 16 din cele 36 de filiale și-au primit salariile pentru luna octombrie.

În cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, fostul director al CFM, Olef Tofilat, declara atunci că restanțele salariale din ultimele luni au fost cauzate de scăderea încasărilor în bugetul întreprinderii de stat.

Calea Ferată a avut restanţe salariale și în luna august, suma acestora constituind aproape 90 de milioane de lei. Mai mult, în anii 2020 şi 2021, CFM a fost la un pas de faliment, din cauza problemelor financiare.

În prezent, la Căile Ferate lucrează aproximativ 6.000 de persoane, aceasta fiind cea mai mare companie de stat din țara noastră.  

„Calea Ferată e o afacere sau un serviciu de interes public?”. Oleg Tofilat explică de ce a lăsat șefia CFM
La aproape o săptămână după ce a demisionat din funcția de șef al Căii Ferate din Moldova (CFM), Oleg Tofilat a venit cu precizări în privința motivelor care l-au determinat să ia această decizie. Fostul șef al CFM se arată „profund îngrijorat” de continuitatea activităților întreprinderii de stat ș…
Oleg Tofilat a demisionat din funcția de șef al Căii Ferate din R. Moldova
UPDATE 15:29 Calea Ferată din Moldova (CFM) a anunțat că luni, 29 ianuarie 2024, Oleg Tofilat, a depus cererea de demisie la Agenția Proprietăți Publice (APP). Instituția a precizat că acesta „va continua exercitarea atribuțiilor sale întru asigurarea activității operaționale normale a întreprinderi…