VIDEO/ O studentă din Chișinău a lansat un club de lectură pentru tineri. Istoria proiectului The Page Turners
Atmosferă intimă, decor ales până la cele mai mici detalii și cel mai sincer schimb de gânduri. Așa au loc întâlnirile iubitorilor de lectură în cadrul clubului The Page Turners, înființat de Nicoleta Dacu, studentă în primul an la Universitatea de Medicină din Chișinău, cunoscută și ca fotografă. Dragostea pentru cărți a motivat-o să adune în jurul ei o comunitate de oameni care iubesc să citească, iar pasiunea pentru tot ce înseamnă frumos a determinat-o să organizeze întâlnirile cu cititorii într-un cadru rupt din povești. Ziar.md a aflat istoria din spatele acestui proiect.
Pe Nicoleta am găsit-o pe Tik Tok, una dintre platformele pe care aceasta a ales să-și promoveze clubul. Video-ul pe care l-a publicat tânăra invita cititorii înrăiți la un eveniment pentru a „împărți dragostea pentru lectură”.
„Nu-mi pot aminti cu exactitate ziua în care a luat naștere ideea de a crea un club de carte, însă a venit dintr-o simplă dorință de a strânge o comunitate iubitoare de carte, unde fiecare își poate împarți liber și nestingherit impresiile în urma lecturilor care l-au cutremurat. Întotdeauna mi s-a părut atât de frumos gândul de a avea alături oameni care împart aceeași pasiune, iar cititorii împătimiți mă înțeleg cât de arzătoare este dorința de a-ți împărtăși gândurile, meditațiile și concluziile care se conturează odată ce parcurgi ultimul cuvânt dintr-o carte”, povestește tânăra.
Până în prezent, Nicoleta a reușit să organizeze două întruniri. Deși s-ar părea puțin, tânăra ne-a spus că fiecare dintre acestea „presupune exploatarea resortului sufletesc și multe întrebări organizatorice”.
Întâlnirile se desfășoară într-un studio din centrul capitalei, ales minuțios, întrucât a fost necesar ca acesta să fie dotat corespunzător, ca evenimentele să fie organizate la cel mai înalt nivel. La alegerea tematicilor participă și prietena sa, Dana, care a ajutat-o în tot procesul organizatoric.
Totuși, de decor se ocupă doar Nicoleta, iar toate obiectele necesare, de obicei, sunt procurate de la magazinele de papetărie și cele specializate.
„Ne gândim ca fiecare ediție să fie una specială și de neuitat pentru participanți. Data trecută, am ales tematica romanului „Alice în Țara Minunilor”, care ne-a lăsat mult loc pentru interpretare. Am stabilit un cod vestimentar mai excentric, am decorat totul în atmosfera cărții și a filmului, pregătind o scurtă prezentare despre autor și opera sa”, spune tânăra.
De obicei, la întâlnirile iubitorilor de lectură participă în jur de 15-17 tineri - atât cât permite spațiul, iar discuțiile durează până la 20:00.
„Evenimentul se desfășoară pe parcursul a trei ore, deoarece din experiența primei întruniri, două ore nu sunt suficiente. Începem la ora 17:00 și finalizăm în jurul orei 20:00”, povestește Nicoleta.
Astfel, timp de trei ore, tinerii discută despre diverse teme, cum ar fi: curentele literare, poeme, filosofie, trenduri în lectură, istorie, relația creație-creator, simbolism, neajunsurile societății și scăpările sistemului de învățământ. Totuși, aceștia tind să nu se îndepărteze prea mult de esența evenimentului.
Pe viitor, Nicoleta are planuri mărețe. Pe lângă faptul că vrea să încerce și alte locații, aceasta își dorește să organizeze ediții cu lecturi prestabilite.
„Până în prezent, încă nicio întrunire nu a avut loc cu prestabilirea unei cărți pe care participanții să o citească din timp. Pe viitor, planific să introduc această nuanță. Acum că vine sezonul cald, mi-ar plăcea enorm de mult să organizez și în aer liber întruniri. Am foarte multe idei, pe care de abia aștept să le pun în aplicare. Acest proiect este o bucățică din sufletul meu, față de care am foarte multă sensibilitate”, a conchis ea.
Cei care doresc să participe la întrunirile de lectură îi pot scrie personal Nicoletei, care va oferi mai multe detalii și va răspunde la neclarități.