VIDEO/ Ministrul Muncii explică ce presupune cele două categorii noi de vulnerabilitate energetică

VIDEO/ Ministrul Muncii explică ce presupune cele două categorii noi de vulnerabilitate energetică
Sursa foto: Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al R. Moldova

Familiile cu venituri mici vor beneficia de mai multă susținere din partea statului pe perioada sezonului termic 2023-2024. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat în cadrul unei emisiunii Descifrat de la Agora că la baza efortului legat de atribuirea gradului de vulnerabilitate există mai multe modele logice.

Autoritățile vor introduce două categorii noi de vulnerabilitate energetică. În baza acestora, cetățenii vizați vor primi compensații mai mari la plata facturilor. Autoritățile spun că acest instrument va permite identificarea celor mai vulnerabile gospodării din punct de vedere energetic și oferirea unor compensații mai mari la plata facturilor la consumul de energie în perioada rece a anului.

Alexei Buzu a declarat că una dintre lecțiile pe care le-au învățat autoritățile din experiența anului trecut, a fost că există posibilități de a ținti mai bine cine face parte din categoriile de vulnerabilitate.

La acest subiect: „Va permite oferirea unor compensații mai mari”. Vor apărea noi categorii de vulnerabilitate energetică. Cum se vor stabili

„Dacă prețurile la sursa de energie vor fi mai mici, avem nevoie de aceste două categorii care se referă la vulnerabilitatea extremă și o categorie primară de consumatori non-vulnerabili. Astfel vom avea o distribuție a tuturor gospodăriilor în funcție de două variabile: venitul gospodăriei și prețul pe care îl va plăti gospodăria pentru sursa de energie. Respectiv, dacă gospodăriile vor utiliza o pondere mai mare a veniturilor pentru a acoperi cheltuielile de bază, atunci gradul de vulnerabilitate va crește proporțional”, a explicat ministrul Muncii.

Potrivit informațiilor publice, în perioada rece 2022-2023, 80 % din gospodăriile din R. Moldova, adică peste 600.000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată.

În anul 2023, pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate a fost prevăzută suma de 893.1 milioane de lei.